Felmentette a bíróság első fokon Képíró Sándort

Felmentette a Fővárosi Bíróság hétfőn a háborús bűntett elkövetésével vádolt 97 éves egykori csendőrt, aki infúzióra kötve hallgatta végig az ítéletet. A verdikt nem jogerős.

Nem jogerősen felmentette a háborús bűntett vádja alól hétfőn a Fővárosi Bíróság Képíró Sándor volt csendőr századost. Képírót a mentők vitték a bíróság épületébe, mert egy hete kórházban van. A bíró azt mondta: állítólag rossz gyógyszert adtak neki. Képíró a tárgyalóterembe is infúzióra kötve érkezett. Az ítélethirdetés – amely hatalmas érdeklődés mellett folyik, s a magyar mellett a nemzetközi sajtó is képviselteti magát – ennek ellenére elkezdődött.

Az egykori csendőrt az ügyészség azzal vádolta, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégzésében.

Ezért az ügyész letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte a 97 éves Képíró Sándorra, mondván: megállapítható, hogy hozzájárult csaknem negyven ember törvénytelen kivégzéséhez, amellyel háborús bűntettet követett el. Továbbá bizonyítható az is: tudott arról, hogy a razzia célja az izraelita vallású és a szerb lakosság kivégzése, az erre vonatkozó, feletteseitől kapott parancsot pedig továbbította beosztottjainak, a razzia tényleges végrehajtóinak.

Képíró jogi képviselője viszont a vádlott felmentését kezdeményezte, mert álláspontja szerint a cselekményeket már 1944-ben elbírálták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.