Felmentését kérte Juhász

Felmentését kérte a volt honvédelmi miniszter és egykori közigazgatási államtitkára az ellenük hűtlen kezelés miatt emelt vád alól.

Bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentését kérte a hűtlen kezelés vádja alól az utolsó szó jogán Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és egykori közigazgatási államtitkára, Fapál László a volt államtitkár 2006-os lakásvásárlása miatt indult büntetőügy hétfői tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vád szerint Fapál László határozatlan időre bérbe vett, majd egy év elteltével, 2006 nyarán Juhász Ferenc honvédelmi miniszter egyedi döntése alapján 22 millióért jogellenesen megvásárolt egy 65 millió forint értékű, 147 négyzetméteres lakást, amivel 43 milliós forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követtek el. A vádlottak az eljárás során tagadták a bűncselekmény elkövetését.

Juhász Ferenc az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy véleménye szerint politikai indíttatása van az ügynek, az "a Fidesz és a kliens média" által megrendelt "koncepciós ügy", amelyhez "az ügyészség asszisztál". Hangsúlyozta: mindenben a jogszabályoknak megfelelően jártak el, a szabályokat maradéktalanul betartva, és nem követett el bűncselekményt.

A volt honvédelmi miniszter hangsúlyozta: nem bűnös, mindenben a jogszabályoknak megfelelően jártak el, a szabályokat maradéktalanul betartva. Utalt rá: még Hende Csaba jelenlegi honvédelmi miniszter vizsgálata is azt állapította meg, hogy a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Juhász Ferenc kiemelte: a volt közigazgatási államtitkár lakásvásárlásához hasonló egyetlen ügy, sem korábbról, sem későbbről nem bűncselekmény az ügyészség szerint, csak ez az egy.

Megjegyezte azt is, még az ügyészség is elismerte, hogy két úton juthatott volna lakáshoz a volt közigazgatási államtitkár: egy kormányrendelet alapján állami vezetőként és egy HM-rendelet alapján katonaként, ugyanakkor Juhász Ferenc szerint az ügyészség nem hajlandó megmondani, miért ne kaphatott volna Fapál az alapján a jogszabály alapján lakást, ami alapján végül kapott. Kiemelte: Fapál László közigazgatási államtitkárként állami vezető volt és katona, egyedül az illetménye volt az, amiben nem az járt neki, mint a többi katonának.

Az utolsó szó jogán Fapál László arról beszélt, nem tudja, mi a konkrét vád ellene. Mint mondta, abszurdnak tartja, hogy az ügyészség azt rója fel neki, azzal követte el a felbujtást, hogy 2006. május 10-én nyugalmazott ezredesként benyújtott egy kérelmet a miniszterhez.

Dezső Antal, Fapál ügyvédje hétfői perbeszédében arra hívta fel a figyelmet, akkor lenne teljes a vád, ha az ügyészség megmondaná, pontosan milyen vagyonkezelői kötelességszegés történt, de erre nem került sor az egész eljárásban. Mint mondta, magánemberként meg tudja érteni, hogy egyeseknek nem tetszik, hogy az állami szféra alkalmazottai kedvezményekben részesülnek, de – mint fogalmazott - tudomásul kell venni, a hatályos jogszabályok lehetővé tették a kedvezményes lakásvásárlást, az a katonai életpálya-modell szerves része volt.

Az ügyvéd is felidézte: a HM-nek is az az álláspontja, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történt, ezt bizonyítja az is, hogy a tárca nem indított polgári pert az ügyben. Az ügyészség képviselője a védők perbeszédeire elmondott viszonválaszában azt mondta, Fapál állami vezető volt, függetlenül attól, hogy rendelkezési állományban volt, ezért nem kaphatott volna lakást katonaként.

Helmeczy László, Juhász Ferenc védője szerint azt állítja be az ügyészség hűtlen kezelésnek, amit évtizedek óta biztosít a jogszabály a katonáknak, és arra volt kíváncsi, bár Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos lakásszerzése – amely, mint mondta, hasonló módon történt – miért nem vád tárgya.

A per pénteken ítélethirdetéssel folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.