Fellegi: már a nyáron megnyithatják a bezárt kispostákat, vasútvonalakat

A kormányzati szándék szerint ugyan kiemelt cél az állami vagyonnal való hatékony gazdálkodás, de nem ez az egyetlen kritérium, azt felülírhatják a társadalmi igények.

A kormány arra törekszik, hogy már az idén nyáron megnyissák a bezárt kispostákat és újra indítsák a megszüntetett személyforgalmat a vasúti mellékvonalakon, amennyiben a vidékfejlesztési elképzelésekhez, a lakosság helyben tartásához, a gazdasági növekedéshez ez szükséges - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Hangsúlyozta: a kormányzati szándék szerint ugyan kiemelt cél az állami vagyonnal való hatékony gazdálkodás, de nem ez az egyetlen kritérium, azt felülírhatják a társadalmi igények. A bezárt kisposták és a vasúti mellékvonalak megnyitására vonatkozó javaslatok kidolgozása a nemzeti fejlesztési minisztérium számára a Magyar Posta és a MÁV menedzsmentjének feladata lesz.

A Magyar Posta Zrt. évekkel ezelőtt indította el a modernizációs programját, amelynek része volt a postahálózat átalakítása, a kistelepüléseken a posták bezárása, helyükbe mobil postai szolgáltatás bevezetése. Jelenleg 946 településen működik mobil posta szolgáltatás a postahivatal helyett.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) 2007 márciusában a MÁV 14 mellékvonalán megszüntette meg a személyszállítást szolgáltatóváltás címén, és további 5 vasúti mellékvonalon a vonatpótló buszos közlekedést kiváltotta a menetrendszerinti Volán-járatokkal.

Legutóbb a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium 2009-ben már nem rendelt személyszállítási közszolgáltatást a 2009. december 13-án életbelépett 2010. évi új vasúti menetrendben 24 mellékvonalra. Az intézkedések több helyen jelentős tiltakozást váltottak ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.