Fellebbeznek a Királyhelmecen előállított egyenruhások

Fellebbezést nyújtanak be a szlovák rendőrség határozata ellen a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg vezetői. A bűncselekmény hiányára alapozott fellebbezést kedden adták postára a királyhelmeci rendőrkapitányság címére - közölte Gyüre Csaba ügyvéd.

Álláspontjuk szerint 28 előállított egyenruhás tagjuk nem sértette meg a szomszédos ország törvényét, amikor szombaton Királyhelmecen (Královsky Chlmec) meg akart emlékezni a Felvidéket Magyarországhoz visszacsatoló, 1938-ban hozott első bécsi döntés 70. évfordulójáról.

Kiss Lászlónak a Nemzeti Őrsereg főkapitányának felírják az adatait
Kiss Lászlónak a Nemzeti Őrsereg főkapitányának felírják az adatait

A jogász - aki maga is tagja az őrseregnek, de nem volt ott szombaton a szlovákiai településen - emlékeztetett arra, hogy a rendezvényt előre bejelentették a szlovák hatóságokhoz, amelyek akkor nem éltek kifogással ellene. A megemlékezés napján viszont a rendőrök - arra való hivatkozással, hogy Királyhelmec polgármesteréhez is be kellett volna nyújtani a kérelmet - megtiltották a rendezvényt. Két embernek megengedték ugyan a koszorúzást a világháborús emlékműnél, de a hazafelé tartó őrsereg egyenruhás tagjait előállították.

Az ügyvéd szerint - aki a Jobbik Szabolcs megyei elnöke is - "a szlovák rendőrség az alapvető emberi és szabadságjogokat csorbító tiltott önkényuralmi jelkép és ruházat csoportos viselése miatt" indított eljárást az előállítottak ellen. Kiemelte, hogy, mint azt a fellebbezésben is megfogalmazták, "a szlovák büntetőtörvénykönyv 422. paragrafusára hivatkozást teljesen megalapozatlannak tartják, hiszen az ottani törvények alapján nem számít tiltott jelképnek az őrsereg rovásírásos H betűt is tartalmazó, árpádsávos karszalagja vagy katonai jellegű egyenruhája".

A nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereget - amelynek Gyüre Csaba tájékoztatása szerint Magyarország minden megyéjében van már alakulata - 2008 nyarán jegyezte be hagyományőrző egyesületként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság. A nyilvántartásba vétel ellen az ügyészség fellebbezett, így a másodfokú döntés a Debreceni Ítélőtáblára vár az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.