Feljelentik a csendrendelet-razzia miatt Terézváros jegyzőjét

Feljelentik Terézváros jegyzőjét a csendrendelet hatályba lépésének napján, kedd este tartott razzia miatt - értesült a Népszabadság. Lapunk úgy tudja, a készülő feljelentés megszövegezői azzal érvelnek: a jegyző bűncselekményt követhetett el azzal, hogy nem tartotta be saját önkormányzatának rendeletét. Videó a kedd esti razziáról!

Mint arról beszámoltunk, kedd este a jegyző rendőri segédlettel tartott ellenőrzést Terézvárosban. A kerület hivatalos tájékoztatása szerint 12 olyan helyet vizsgáltak, amelyre korábban rendszeresek voltak a panaszok, hatnál minden rendben volt, másik hatnál viszont jegyzőkönyvet vettek fel, viszont egyikre sem tetettek lakatot, az önkormányzat szerint az üzemeltetők meghallgatták a csendrendeletről szóló hivatalos tájékoztatót, és önként zártak be.

Lapunk úgy tudja, a rendben talált helyek között akadnak olyanok, amelyek csak hétvégén éjjel nyitva tartó diszkók, ezért hétköznap (így a razzia időpontjában is) ki sem nyitottak.

A csendrendelet alapján a terézvárosi szórakozóhelyeknek, üzleteknek fő szabályként este tízkor be kell zárniuk. Ha az elmúlt egy évben nem folyt ellenük hatósági eljárás, akkor hajnali fél egyig maradhatnak nyitva, illetve akkor is, ha ehhez beszerzik a házbeli lakók kétharmadának hozzájárulását.

Ez alapján 90-100 egységnek engedélyezte az önkormányzat a meghosszabbított nyitva tartást, a vendéglátósok szerint olyanoknak is, amelyek ezt nem is kérték. Ráadásul a kérelmekre rábólintó jegyző ezen kérelmek elbírálásakor csak azt vette figyelembe, hogy a kerület, mint hatóság folytatott-e eljárást az adott hely ellen, más szakhatóságokét (péládul a tisztiorvosi szolgálatét) egyáltalán nem.

A csendrendelet szerint a "priusszal" nem rendelkező vagy a lakók beleegyezésével rendelkező egységeknek olyan szakvéleményt is be kellett volna mutatniuk, amely szerint nem lépik át a megengedett zajhatárértéket, márpedig ezt sem vették figyelembe a meghosszabbított nyitva tartás engedélyezésénél.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Sötetben ülnek a vendégek. Elsötétültek a Liszt Ferenc téri vendéglők és szórakozóhelyek, miután 2009. szeptember 1-jén 22 órakor életbe lépett a terézvárosi \
Budapest, 2009. szeptember 2. Sötetben ülnek a vendégek. Elsötétültek a Liszt Ferenc téri vendéglők és szórakozóhelyek, miután 2009. szeptember 1-jén 22 órakor életbe lépett a terézvárosi "csendrendelet", igaz csak percekre, mert a vendéglátóipari egységek üzemeltetői öt perc elteltével újra felkapcsolták a fényeket és folytatódott a kiszolgálás. A kerületi vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület által szervezett akcióval azt demonstrálták, hogy milyen élettelen és üres térré válna a Liszt Ferenc tér a rendelet hatására. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.