Feljelentették Orbán Viktort a beszéde miatt

Háborús vagy közösség elleni uszítás volt-e a miniszterelnök október 23-i beszéde - ezt vizsgáltatná a legfőbb ügyésszel a SZEMA-Liberális Párt.

A Szabad Emberek Magyarországért SZEMA-Liberális Párt feljelentésében kezdeményezte a legfőbb ügyésznél annak kivizsgálását, hogy a miniszterelnök az október 23-án elmondott beszédével megvalósította-e a Btk. 331. §-ába ütköző háborús uszítás bűncselekmény, illetve a 332. § c) pontjába ütköző közösség elleni uszítás bűncselekmény törvényi tényállását - olvasható a párt Országos Sajtószolgálatnak kiadott közleményében.

Látjuk, hogy megint szervezkednek, fenekednek, hamisítanak, és megint idegenekkel szövetkeznek - mondta Orbán a baloldalról

A közlemény felidézi, hogy a miniszterelnök 2013. október 23-án a Hősök terén több tízezer ember előtt a következőket mondta: "szerveződjetek, jelentkezzetek és csatlakozzatok! Nincs okunk aggódni, de lassan és biztosan be kell indítani a gépezetünket, hadrendbe kell állítani a csapatainkat, éppen úgy, hogy 2010-ben tettük. Készülődjetek, hogy most befejezhetjük azt, amit ’56-ban elkezdtünk."

A SZEMA szerint a háborús uszítás a köznyugalmat, a társadalmi békét veszélyeztető bűncselekmény. A törvényi tényállás célzatot, tehát egyenes szándékot nem követel meg. A bűncselekmény megvalósulásához elegendő, ha az elkövető tudatában van annak, a sokak előtt tett megnyilvánulása alkalmas arra, hogy szélsőséges aktivitásba csapjon át az őt hallgatók magatartása.

Rámutattak: közösség elleni uszítás bűncselekményt valósítja meg az, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít. A miniszterelnök nagy nyilvánosság előtt jelentette ki "újra szervezkednek, fenekednek, hamisítanak, és megint idegenekkel szövetkeznek". Az emberek meghatározott csoportja elleni gyűlöletkeltési szándékot kifejező bármely megnyilvánulás alkalmas a társadalmi feszültség kiélezésére, a társadalmi béke megzavarására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.