Kiakadt a Népszava karikatúráján a Jobbik

Kegyeletsértőnek tartják a hamvakat eregető Szőcs Gézáról megjelent gúnyrajzot, ezért a rendőrségnél és a médiahatóságnál keresnek elégtételt.

Feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes(ek) ellen kegyeletsértés bűncselekményének alapos gyanúja miatt Szávay István jobbikos képviselő. Kérte, hogy az elbírálás során vizsgálják meg más bűncselekmények elkövetésének lehetőségét is.

A Jobbik közlése szerint a feljelentés alapjául a Népszava június 1-jei számában megjelent karikatúra szolgált, amely egyértelműen Szőcs Géza államtitkárt ábrázolja, amint egy táskából kiengedi, "szélnek ereszti" Nyírő Józsefnek, a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjának hamvait. A rajzot az alábbi címmel közölték: "Porszennyezés egészségügyi határérték felett". Szávay kérte, hogy az ügyet teljes mértékben vizsgálják ki, derítsék fel az elkövetőket, és intézkedjenek azok büntetőjogi felelősségének megállapítása érdekében. "Nyírő József Erdélyben, szülőföldjén való újratemetése körüli botrányos, nevéhez, irodalmi nagyságához méltatlan közelmúltbeli események mély nyomot hagytak az emlékező magyar nemzet lelkében" - írják.

A Népszavának a feljelentés alapjául szolgáló rajza a gyászoló magyarság önbecsülésébe kíván tiporni az írófejedelem emlékének megsértésével. A Jobbik  szerint egy országos napilap nem gyalázhatja büntetlenül a magyarság egyik legnagyobb íróját és rajta keresztül a magyar nemzet egészét. Szávay István a feljelentéssel párhuzamosan a médiahatóságnál is vizsgálatot kezdeményezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.