Össztűz a civilekre

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentést tett a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogatásainak felhasználása ügyében. A feljelentésről a pályázatokat kezelő Ökotárs Alapítvány és a donorország, azaz Norvégia képviselői is csupán a sajtóban megjelent információkkal rendelkeznek. Magát a feljelentést a civilek nem bánják.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy a feljelentés alapján az Ökotárs-konzorcium képviselői (az NCTA vagyonkezelőiként) az összeférhetetlenségi szabályokat megsértve számos olyan szervezetnek nyújtottak támogatást, amely a lebonyolító alapítványok vezetőihez, illetve a pályázatok értékelésében részt vevő személyekhez köthető. Szerepel a feljelentésben az is, hogy a támogatási szerződések szabálytalan módosításával és az el nem számolható költségek elfogadásával a konzorcium 250 millió forint szabálytalan kifizetéséhez járult hozzá. A lap szerint a Kehi költségvetési csalás gyanúja miatt a NAV-nál is bejelentést tett, és rendkívüli adóvizsgálatot kért.

A Népszabadságnak az Ökotársnál azt mondták, hogy ők is csak a Magyar Nemzetből értesültek a feljelentésről, ugyanúgy, ahogyan az ellenük indított vizsgálatok minden eddigi fejleményéről. Ugyanezt közölték a budapesti norvég nagykövetség illetékesei is. A feljelentés ismeretlen tettes ellen született, ők tehát hivatalosan csak akkor értesülnek az eljárásról, ha a nyomozás valóban elindul, és az Ökotárssal összefüggésben is sor kerül nyomozati cselekményekre, például tanúmeghallgatásra vagy esetleg házkutatásra.

Korábban az alapítvány munkatársai többször is hangoztatták, hogy nem bánnák, ha a Kehi beváltaná a fenyegetését, és valóban feljelentést tenne, az eddigi hitelrontó kormányzati lépésekkel szemben ugyanis nem tudtak jogi úton védekezni. Azt viszont furcsállják, hogy a hivatal az adóhatóságtól soron kívüli adóellenőrzést kért: az Ökotárs évek óta szerepel a köztartozásmentes adózók listáján, arról pedig, hogy a számviteli fegyelmet milyen mértékben tartja be, már meglehetősen átfogó képük lehet a hatóságoknak az elmúlt hónapok kutakodásai alapján.

A Védegylet nevű zöldszervezet a Facebookon tette közzé: üdvözli, hogy a Kehi végre feljelentést tett a Norvég Civil Támogatási Alaphoz benyújtott pályázatokkal kapcsolatban, ám az a tény, hogy a Kehi-vizsgálat lezárulta és a feljelentés megtétele között 26 nap telt el, a szervezet szerint egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kormány beavatkozik a vizsgáló szervek tevékenységébe. – Kifejezetten cinikusnak tartjuk ugyanakkor, hogy ennyi késlekedés után soron kívüli adóellenőrzés lefolytatását indítványozzák – áll a nyilatkozatban. – Arról nem is beszélve, hogy a Horváth András volt adóellenőr által feltárt, 1000 milliárdos nagyságrendű áfavisszaélések ügyében az állampolgárok már tapasztalhatták, milyen meggyőző eredményhez tud vezetni az, amikor Vida Ildikó NAV-elnök soron kívüli vizsgálatot rendel el.

A Védegylet közleményében sürgeti, hogy a kormány szüntesse be a civilek elleni lejárató kampányt, tartsa távol magát a rendőrségi vizsgálattól, és a nyomozó hatóságot az ügyészségen keresztül se utasítsa. Annak ellenőrzése végett, hogy e jogállami minimumkövetelmények miképp teljesülnek, a Védegylet javasolja az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának, hogy hozzon létre ellenőrző albizottságot az Ökotárs-vizsgálatok figyelemmel kísérésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.