Feljelentést tett a Jobbik a MÁV-székházak ügyében

A Jobbik hűtlen és hanyag kezelés gyanúja miatt feljelentést tett a MÁV-székházak ügyében ismeretlen tettesek ellen. A párt szerint az államot 4-5 milliárd forintos kár érte azzal, hogy a vasúttársaság kiköltözött Andrássy úti központjából és új irodákat bérel a Könyves Kálmán körúton.

Korondi Miklós, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön hangsúlyozta: az Országos Rendőr-főkapitányságon, december 14-én tett feljelentésükkel Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos munkáját kívánják segíteni, azért, hogy – mint mondta - minél hamarabb felelősségre vonhassák a közvagyont hűtlenül és hanyagul kezelőket.

Kiemelte: feljelentésüket az Állami Számvevőszék 2009 augusztusában készült jelentésére alapozták, amely kimondja, hogy a MÁV alapító okiratát megsértve kötötték az új székház kölcsönszerződését. Korondi Miklós szerint a vasúttársaság emellett nem mérte fel körültekintően az árfolyamkockázatokat, továbbá nem készített elemzést az Andrássy úti székház értékesítésének célszerűségéről, ráadásul az új irodákban a piaci áraknál kedvezőbb bérleti díjakat sem sikerült kiharcolnia.

A jobbikos képviselő szerint a magas üzemeltetési költségek így nem csökkentek: a MÁV-nak immáron évi kétmilliárd forintot kell fizetnie új székháza bérletéért, míg az Andrássy úton álló ingatlan üzemeltetése csak 190 millió forintot emésztett fel évente. Korondi Miklós aláhúzta: a vasúttársaságnál így eddig összesen 4-5 milliárd forintos veszteség keletkezett.

A MÁV 2008-ban költözött ki a világörökségi védelem alatt álló, fővárosi Andrássy úton található központjából, amelyet azóta nem használnak, állaga folyamatosan romlik – hangsúlyozta az ellenzéki politikus. Aláhúzta: a költözést hivatalosan azzal indokolták, hogy így az addig megosztott vasúti adminisztráció egy épületbe kerül. A Jobbik szerint azonban az előző kormány idején „egyesek szerették volna megkaparintani ezt a patinás épületet”. Korondi Miklós úgy gondolja, ez végül a „környéken zajló ingatlanpanamákhoz kapcsolódó feljelentések miatt hiúsult meg”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.