Feljelentés Sós Tamás doktori disszertációja miatt

Sós Tamás doktori disszertációjának ügyében hivatali visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Tatár László, a Heves megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának korábbi vezetője.

Tatár László csütörtöki gyöngyösi sajtótájékoztatóján utalt rá, hogy korábban a Hír TV Célpont című műsorának szerkesztői Sós Tamásnak, az MSZP Heves megyei elnökének, országgyűlési képviselőjének a doktori disszertációjában 68 olyan részt találtak, amelyet szerintük Sós Tamás forrásmegjelölés nélkül, szöveghűen másolt át más kutatók műveiből.

Tatár László február 10-én kezdeményezte Sós Tamás doktori fokozatának felülvizsgálatát az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktori tanácsánál. Elmondta azt is, hogy Sós Tamás szerint a szakképzésről szóló disszertáció érdemi része a kutatás, amelyet ő végzett. 

A Célpont egy másik adásában bemutatott felvételek tanúsága szerint azonban a kutatás sem kizárólag Sós Tamás munkája - mondta Tatár László. A kutatási kérdőívek ugyanis nagyban megegyeznek azokkal, amelyeket 2009 elején, az akkor Sós Tamás által elnökölt megyei közgyűlés fenntartásában lévő megyei pedagógiai intézet küldött szét vállalkozóknak és oktatási intézményeknek, hogy az ott dolgozók töltsék ki őket.Tatár László felidézte: az intézet akkori vezetője a műsorban azt mondta, nemcsak az adatgyűjtést végezte Sós Tamás helyett, hanem az elemzést is ő írta, és ezért Sós Tamás fizetett is neki.

"Az elhangzottak alapján felmerül, hogy Sós Tamás disszertációjának megszületésében közszolgák sokasága, a kérdőívek kitöltésében pedagógusok tömege vehetett részt" - tette hozzá. "A plágium arcátlan etikai vétség, a hivatali visszaélés viszont szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmény" - mondta Tatár László. Hozzátette: az ügyben legkésőbb hétfőn feljelentést tesz a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Szerinte számos kérdés vetődik fel: fizetett-e Sós Tamás ezért a munkáért a pedagógiai intézetnek; ha fizetett, magánszemélyként vagy közgyűlési elnökként, az adófizetők pénzéből tette-e; tudták-e a közalkalmazottak, hogy mi célból végzik a kutatást, mindezt munkaidőben tették-e?

Korábbi közleményében Sós Tamás azt írta, dolgozata saját kutatásain alapul, és a plagizálás minden vádját visszautasítja. "A doktori dolgozatok tartalmának szakmai megítélése, megvitatása az arra hivatott szervezetekre és eljárásokra tartozik, nem pártszolgálatot teljesítő sajtómunkásokra" - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.