Orbán a fő érintett: feljelentés a baltás gyilkos kiadatása miatt

Büntetőfeljelentést tesz az Országos Örmény Önkormányzat az ügyészségen az azeri baltás gyilkos ügyében.

Bár a beadvány ismeretlen tettes ellen szól majd, miniszterek, de akár a miniszterelnök is bajba kerülhet, tehát mindazok, akiknek közük volt Ramil Szafarov kiadatásához – írja a Blikk.

Safarov 2007-ben a magyar bíróság előtt, akkor azt mondta, hogy megbánta tettét
Safarov 2007-ben a magyar bíróság előtt, akkor azt mondta, hogy megbánta tettét

– Megszületett a döntés a feljelentésről, adatokat gyűjtünk, és hamarosan megtesszük a megfelelő lépéseket – erősítette meg a lapnak dr. Serkisian Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke. Vesztegetés és hivatali visszaélés szerepelhet majd a feljelentésben. A tét óriási, hiszen a törvény szerint nyolc év börtön is kiszabható arra, aki hivatalos személyként fontosabb ügyben követi el a bűncselekményt. Bár ismeretlen tettes ellen teszik a feljelentést, nem kérdés, hogy ki a valódi érintett. A kiadatásról formálisan a kormány, valójában Orbán Viktor döntött. Ezt maga a miniszterelnök is bejelentette.

Az okirat tartalmazza majd azt is, hogy a magyar kormány megsértette a strasbourgi konvenciót, amikor nem vizsgálta meg azt a lényeges körülményt, hogy a baltás gyilkost Azerbajdzsánban nemzeti hőssé nyilvánították. Így az örmények szerint kizárt, hogy Szafarovot hazájában bezárják. 

A világban sem csitulnak az indulatok Ramil Szafarov kiadatása miatt. Azerbajdzsánban szinte tömeghisztéria van, fegyveresek tömege védi a baltás gyilkos életét. Az örmények pedig számos fővárosban szerveznek tüntetéseket a magyar és az azeri nagykövetség elé.

Már az interneten is elkezdődött a háború. Bárgyú, ápolatlan, aljas – így ábrázolják az azerieket azok a YouTube-ra feltöltött animációs filmek, amelyek legújabb epizódja Szafarov szabadon engedésének történetét mondja el. A Kill Dim című sorozat legfrissebb epizódja Ramil kiadatásáról szól. A magyar fél ebben a történetben csak a markát tartó haszonlesőként jelenik meg.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.