Feljelentés Orbán vejének pályázati milliárdjai miatt

Feljelentést tesz az LMP ismeretlen tettes ellen négy közbeszerzési pályázat ügyében, amelyeken Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje tulajdonában álló cég nyert – mondta Schiffer András, az LMP társelnöke vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.
Schiffer András az Átlátszó szombaton megjelent cikkére hivatkozva elmondta: az Elios Innovatív Zrt., illetve annak jogelődje, amelynek jelenleg Tiborcz István tulajdonosa, összesen 1,2 milliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokon úgy, hogy a pályázati dokumentáció elkészítésében részt vett a Sistrade Kft. Ez az a cég, amelynek Hamar Endre a tulajdonosa, akitől Tiborcz István az idén vásárolta vissza az Eliosban meglévő részesedését.

Schiffer rámutatott, négy olyan pályázatról van szó, amelyek műszaki tartalmát a Sistrade bevonásával határozták meg, és a pályázatokat részben akkor írták ki, amikor még meg sem történt a tulajdonosváltás. Egyben elképesztőnek nevezte, hogy tulajdonosi összefüggés lehessen bármilyen önkormányzati, állami pályázaton induló cég, illetve a pályázat műszaki tartalmát meghatározó, illetve annak elkészítésében részt vevő vállalkozás között.

A konkrét ügyben az LMP hétfőn feljelentést fog tenni - közölte. A párt négy olyan pályázat ügyében tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen, amelyeknél a "Tiborcz-Hamar érdekeltség egyaránt megtalálható", három büntetőjogi tényállás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és gazdasági csalás gyanúja miatt. A legfőbb ügyészhez fordulnak – tette hozzá.

A párt társelnöke bejelentette, hogy az LMP ugyancsak hétfőn benyújtja a közbeszerzési törvény és a büntető törvénykönyv módosítását. A hatályos közbeszerzési szabályozást meglehetősen szellősnek nevezte, és jelezte: a párt kemény összeférhetetlenségi szabályokat követel a pályázati tanácsadásban, a pályázat műszaki tartalmának összeállításában részt vevő vállalkozások, illetve a pályázaton részt vevő vállalkozások között. Semmiféle, akár közvetett tulajdonosi kapcsolat se állhasson fent a pályázat elkészítésében részt vevő vállalkozások, illetve a pályázaton induló vállalkozások között - szögezte le Schiffer.

Hozzátette, egy olyan módosítást is benyújtanak, amelynek lényege, hogy ha önkormányzat írja ki a pályázatot, akkor a polgármester, közeli hozzátartozói, és az ő közvetett tulajdonosi érdekeltségeik se vehessenek részt pályázaton, illetve, ha állami kiíró van, akkor a kiíró szerv vezetője, illetve a felette álló valamennyi szerv vezetője, illetve közeli hozzátartozói, és közvetlen vagy közvetett érdekeltségei sem indulhassanak közbeszerzési pályázaton.

A büntető törvénykönyvet két oldalról kívánják kiegészíteni. Egyrészt pályázói oldalról a költségvetési csalás mintájára bevezetnék a közbeszerzési csalás tényállását, kiírói, ajánlatkérői oldalról pedig az állami pályázatok tisztaságának megsértésére egy keretjellegű tényállás elfogadását kérik. Ez azt jelenti – fejtette ki –, hogy az, aki hivatali beosztásánál fogva részt vesz bármilyen közpénzre, közvagyonra vonatkozó pályázat kiírásában, büntetőjogi felelősséggel tartozik, amennyiben a pályázat eredményét bármilyen módon manipulálja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.