Felháborodott a fideszes képviselő, mert nem engedték be soron kívül

Írásbeli kérdés formájában kérte számon Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszteren az egyik meghatározó fideszes képviselő, hogy nem engedték be soron kívül a szaktárca épületébe, hanem megváratták és csak kísérővel engedték fel. L. Simon László megnyugtató választ kapott a csúcsminisztertől.

„Miért nem lehet érvényes képviselői igazolvánnyal belépni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) épületeibe?” címmel intézett írásbeli kérdést L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő a saját kormányának miniszteréhez tavaly december végén, mert megvárakoztatták a NEMFI portáján.

A Parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke a benyújtott kérdésben azt ecseteli, hogy az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény egyértelműen kimondja: a képviselői igazolvány „az államigazgatás valamennyi szervéhez, továbbá a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít”. Ehhez képest L. Simon Lászlót a nemzeti erőforrás minisztérium épületében legutóbb megvárakoztatták, és ennek kivizsgálását kérte a szaktárca legfelsőbb vezetőjétől.

„Hogyan fordulhat elő, hogy az országgyűlési képviselőket érvényes képviselői igazolvány birtokában sem engedik be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épületeibe, hanem előzetesen be kell jelentkezniük, illetve meg kell várniuk, míg az épületben dolgozók közül valaki lefárad értük a portára és felkíséri őket, miközben más minisztériumokba soron kívül, vendégkártya nélkül juthatnak be? Milyen lépéseket kíván tenni Miniszter Úr ezen - nem csupán indokolatlan, de a vonatkozó törvényi előírásokat is sértő - gyakorlat megszüntetése érdekében?” - olvasható L. Simon László írásban benyújtott kérdésében.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pár napon belül, szintén írásban válaszolt. Ebben a csúcsminisztérium vezetője hosszasan magyarázza, hogy a minisztériumok jelentős részében, így a NEFMI-ben is a beléptetés nem a tárca, hanem a székházak üzemeltetését végző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) illetékességébe tartozik.

Réthelyi csúcsminiszter hangsúlyozza, hogy a KEF-fel szerződésben álló biztonsági cégek, illetve közalkalmazottak főigazgatói utasítás alapján végzik a munkájukat, amely kizárólag az állami vezetői igazolványt felmutató személyek regisztráció nélküli beengedését engedélyezi. Réthelyi hozzáteszi: ha adott politikus a „képviselői tevékenységével összefüggésben lép be a minisztériumba”, akkor természetesen nem a „vendég kategóriába” tartozik, azaz nincs szükség kísérőre az épületben. „A kérdés mindenki számára megnyugtató rendezése érdekében a minisztérium biztonsági illetékese egyeztetni fog a Főigazgatóság érintett vezetőivel” - zárja válaszlevelét Réthelyi Miklós.

Megkerestük L. Simon Lászlót, aki lapunknak megerősítette az írásbeli kérdésében foglaltakat, de mint mondta: a miniszteri választ egyelőre nem volt módja elolvasni. A cikkünk címében foglaltakat kifogásolva közölte: szó sem volt felháborodásról, írásbeli kérdésével pusztán azt akarta jelezni, hogy a törvénynek megfelelően a képviselők engedély nélkül jogosultak a belépésre minden minisztériumban, kivéve a kulturális tárca Szalay utcai épületét. "Nem arról van szó, hogy különleges elbánásmódot várna el a képviselő, hanem azt várja el a saját kormányától, hogy tartsa be a törvényeket" - tette hozzá a fideszes politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.