Felfüggesztették Lenhardt Balázs mentelmi jogát

Felfüggesztette a parlament a független Lenhardt Balázs mentelmi jogát hétfőn.

A képviselő tavaly decemberben a Külügyminisztérium előtt tartott cionizmusellenes demonstráción beszédet mondott, majd meggyújtott egy izraeli zászlót és lyukat égetett a közepébe. A rendőrség előállította.

A legfőbb ügyész ezután garázdaság bűntettének gyanúja miatt kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését, amit a szakbizottság a közvádas ügyekben megszokott gyakorlatnak megfelelően támogatott.

Lenhardt Balázs - aki tavaly novemberben lépett ki a Jobbik-frakcióból, majd kizárták az ellenzéki pártból - a testület ülésén azt mondta: álláspontja szerint a zászlóégetés a világon mindenütt belefér a politikai tiltakozás kinyilvánításába. Ezzel érvelt felszólalásában a plenáris ülésen is, egyúttal jelezve: a zászlóégetés Izraelben is bevett szokás a tüntetéseken, nem egyszer ortodox rabbik is élnek ezzel az eszközzel.

Hozzátette: a szóban forgó demonstráció nem zsidóellenes, hanem anticionista megmozdulás volt.

Lenhardt Balázs mentelmi jogának felfüggesztését 280 képviselő támogatta. Ellene egyedül a jobbikos Gyenes Géza szavazott, míg hét képviselő - a fideszes Daher Pierre, Iván László és Wittner Mária, a szocialista Szanyi Tibor, a jobbikos Kepli Lajos, a korábban jobbikos, most független Endrésik Zsolt, valamint Schiffer András, az LMP társelnöke - tartózkodott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.