Felfüggesztették három képviselő mentelmi jogát

Három - egy fideszes, egy szocialista és egy jobbikos - képviselő mentelmi jogát függesztette fel a parlament hétfőn. A fideszes Tiba Istvánt közúti baleset gondatlan okozása, a jobbikos Mirkóczki Ádámot ittas vezetés, az MSZP-s Simon Gábort bűnsegédként megvalósított csalás és magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt kérte ki az ügyészség.

A Ház - a közvádas ügyekben megszokott gyakorlatnak megfelelően - mindhárom képviselő mentelmi jogát felfüggesztette.

A fideszes és a jobbikos képviselő maga is ezt kérte, a szocialista párt elnökhelyettese szerint viszont az ügyészség koncepciózus eljárást indított ellene.

Simon Gábor munkaügyi államtitkárként megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal egyebek mellett vezetői készségek fejlesztésére és rendszeres tanácsadásra. A díjazás 2008-ban és 2009-ben napi ötvenezer, 2010-ben hatvanezer forint volt áfa nélkül.

Az ügyészség szerint azonban a teljesítésigazolásokban öt olyan napot is feltüntettek, amikor a politikus nem tartózkodott Magyarországon. A vádhatóság gyanúja alapján Simon Gábor a teljesítésigazolások aláírásával, a kifizetések engedélyezésével bűnsegédként nyújtott segítséget a pszichológusnak a csalás elkövetéséhez, és ezzel hozzávetőleg 300 ezer forint kárt okozott.

Korábban a mentelmi bizottság MSZP-s tagjai zaklató jellegűnek minősítették az ügyészségi indítványt, és a mentelmi jog felfüggesztése ellen szavaztak. A kormánypártiak viszont azzal érveltek, a testületnek nincs hatásköre arra, hogy a tényállást vizsgálja, ugyanakkor közvádas ügyben töretlen gyakorlat, hogy a kiadás mellett foglalnak állást.

Simon Gábor a szavazás előtt koncepciózusnak nevezte az eljárást, és azzal magyarázta, hogy baloldali képviselőként "szálka a hatalom szemében". Azt mondta: tiszta a lelkiismerete, és megvédi magát, valamint az ügy többi érintettjét.

Kifogásolta, hogy az ügyészség nem hallgatta meg, nem kért tőle információt. A mentelmi bizottságnak eljuttatott írásában korábban azt közölte: a szerződésben nemcsak őt, hanem az általa irányított szervezeti egység dolgozóit is kedvezményezettként jelölték meg, vagyis a pszichológus őket is segítette tanácsaival.

Mentelmi jogát a Ház 271 igen szavazattal, 45 ellenében függesztette fel. A kormánypártok és a Jobbik képviselői támogatták, az MSZP politikusai nemmel szavaztak.

A fideszes Tiba István tavaly áprilisban Balmazújvárosban kerékpározás közben összeütközött egy másik biciklissel, aki szerencsétlenül esett, eltört az egyik ujja. Az ügyészségi indítvány szerint a fideszes politikus figyelmetlensége miatt nem észlelte időben a nő kanyarodási szándékát, így nekiütközött a kerékpárjának. A nyolc napon túl gyógyuló sérülés miatt szabálysértési eljárás indult.

Tiba István nagyobbrészt elismerte felelősségét, de megjegyezte: a sértett nem jelezte kanyarodási szándékát.

Mentelmi jogát a parlament 294 igen szavazattal függesztette fel, erre csak három fideszes képviselő voksolt nemmel, négyen tartózkodtak.

A jobbikos Mirkóczki Ádámot tavaly novemberben Budapesten érték ittas vezetésen egy éjszaka, az igazságügyi orvos szakértő véleménye szerint "legalább igen enyhe fokú alkoholos befolyásoltság állapotában" volt.

A politikus azt mondta: előző este második kisfia születését ünnepelték, és "nem elegendő alvás" után ült volán mögé. Az alkoholfogyasztást a helyszínen elismerte. Mentelmi jogának felfüggesztését mindössze öt kormánypárti képviselő ellenezte, hatan pedig tartózkodtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.