Felfüggesztették Oláh Zsoltné mentelmi jogát

Felfüggesztette Oláh Zsoltné (Magyarországi Cigánypárt) képviselőjelölt mentelmi jogát csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).
Oláh Zsoltné Bács-Kiskun 3. számú egyéni választókerületében, Kalocsán indul jelöltként. Mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozta az NVB-nél, mert a jelölt ellen a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz büntetőeljárásban elkövetett hamis tanúzásra történő felhívás miatt.

A főügyészség szerint Oláh Zsoltné egy társával arra próbálta rávenni egy életveszélyt okozó testi sértés sértettjét, hogy azt vallja: felesége nem szándékosan szúrta hasba, hanem dulakodás eredményeképp sérült meg.

Az NVB-nek nyolc napon belül kellett döntenie a mentelmi jog felfüggesztése ügyében.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a képviselő-választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, amelynek felfüggesztéséről az NVB határoz. A képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítványt a vádirat benyújtásáig a legfőbb ügyész, azt követően, illetve magánvádas, pótmagánvádas ügyben a bíróság terjeszti elő.

Az NVB azért függesztette fel Oláh Zsoltné mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az országgyűlési képviselők 2014. évi választásának kiírását megelőzően történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.
Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Ez már a harmadik mentelmi ügy, amelyet az NVB tárgyalt. A testület korábban felfüggesztette Mészáros István (Jobbik) mentelmi jogát, mert a képviselőjelölt ellen egyesülési joggal való visszaélés miatt folyik eljárás. Az NVB szintén felfüggesztette Üsztöke László (független) mentelmi jogát, aki ellen a kalocsai ügyészség kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.