Felfüggesztették a Goodfriend ellen indult eljárást

A Központi Nyomozó Főügyészség nem folytatja a nyomozást az amerikai ügyvivő ellen, amíg nem születik döntés André Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztéséről, írja a hirado.hu.

Az erről szóló határozat ugyanakkor megállapítja, hogy az ügyvivő cselekménye alkalmas a nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének megállapítására. Erről Futó Barnabás számolt be az M1 Az Este című műsorában. Az ügyvivő ellen feljelentést tett Vida Ildikó NAV-elnök ügyvédje szerint a pénteken kézhez kapott határozat jelzi, hogy André Goodfriend nem csak szerintük vádolta, illetve gyanúsította meg alaptalanul ügyfelét.

Arra a felvetésre, miszerint az ügyvivő végig kínosan ügyelt rá, hogy konkrét személyt, konkrét bűncselekménnyel ne vádoljon meg, Futó Barnabás azt mondta: mivel André Goodfriend sajtótájékoztatón tett kijelentése - miszerint "a kitiltottak korrupt kormányzati tisztviselők", azután hangzott el, hogy Vida Ildikó egy lapinterjúban jelezte, kitiltó határozatot kapott a követségtől, megvalósult a rágalmazás.

Az ügyvéd hangsúlyozta: a Btk. szerint a bűncselekmény megvalósulásához nem szükséges nevén nevezni a megvádolt személyt, elég, ha egyértelműen beazonosítható. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai ügyvivő végig korrupcióról beszélt az ügyben, de egyszer sem hangzott el tőle, hogy azt az amerikai proklamáció szerint értelmezi, így - mivel Magyarországon vagyunk - kijelentését magyar jog szerint kell értelmezni.

Futó Barnabás a műsorban felolvasta az ügyészség felfüggesztő határozatának egy részletét, amely megjegyzi: "az eddig lefolytatott nyomozás alapján az amerikai ügyvivő cselekménye alkalmas a Btk 226. § szerint minősülő nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének megállapítására."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.