Felfüggesztett börtön Budaházyra

Egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt Budaházy Györgyöt szerdán a Fővárosi Bíróság első fokon.

Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása bűncselekményének előkészülete miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság Budaházy Györgyöt. A vádlottat reggel kéz- és lábbilincsben, rendőrsorfal között, símaszkos kommandósok kíséretében vezették a tárgyalóterembe, ahol a szokásos szimpátiatüntetés fogadta. Több tucatnyi elvbarátja árpádsávos zászlókat lengetett, és kitartásra buzdította a „hőst“. A bíróságon ettől eltekintve mindvégig rend uralkodott, amihez nyilván hozzájárult a legalább kéttucatnyi rendőr jelenléte is.

Első fokon Budaházyt a Fővárosi Bíróság idén januárban még felmentette, mert úgy ítélte meg, hogy túllépte ugyan a véleménynyilvánítás határait, ám az internetes portálokon a 2006-os őszi zavargások idején közzétett mintegy tucatnyi írásában nem hívott fel közvetlenül az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására. Az ügyészség ezzel szemben azt az álláspontot képviselte, hogy amikor a vádlott a parlament feloszlatását, alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, a társadalmi és a tulajdonviszonyok átalakítását szorgalmazta, elkövette az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása bűncselekményének előkészületét.

Budaházy maga sem tagadta, hogy „új rendszerváltásra“ hívott fel, míg a rohamosztagosokat „elpusztítandó ellenségként“ láttatta, a Molotov-koktélokat hajigáló tömeget pedig „gyönyörűnek“ minősítette. Más írásában úgy fogalmazott: „takarodjatok a hatalomból, ha élve akarjátok megúszni“. A bűnösségét azonban nem ismerte el. Az ügyészség álláspontja viszont az volt, hogy mindez megalapozza a vádemelést és az elmarasztalást. Ezért a felmentő ítélet ellen fellebbezést jelentett be, ám a Fővárosi Ítélőtábla a bírói verdiktet nem látta kellően megalapozottnak, és új elsőfokú tárgyalást rendelt el.

Az ügyész a vádbeszédében ma megismételte: az írások konkrét és közvetlen fenyegetést tartalmaznak, ezért az állam elleni bűncselekmény előkészülete mindenképpen megvalósult. Ez egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ám a vádhatóság képviselője csupán felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett javaslatot. Ilyen bűncselekmény miatt a rendszerváltozás óta magyar bíróság csupán egyetlen ítéletet szabott ki.

Most a véleménynyilvánítás szabadságának korlátairól kell dönteni – hangoztatta Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd. Vagyis arról: hol a határ a politikai viták és a büntetőjog között. Álláspontja szerint védence csupán alkotmányos jogával élt, amikor véleményt nyilvánított, és az írások nem tartalmaztak olyan konkrét fenyegetést, amelynek alapján akár csak az állam elleni bűncselekmény kísérletét is megállapíthatnák. Korábban a védelem azt is hangoztatta, hogy Budaházy ellen koncepciós per zajlik, amit a bíró visszautasított, majd a felmentő ítélettel még határozottabban cáfolt.

A bíróság azonban ezt a védekezést most elutasította, és elfogadta az ügyészség álláspontját.

A rendkívüli biztonsági intézkedéseket egyébként nem a most tárgyalt ügy, hanem az indokolta, hogy Budaházyt néhány hónapja bűnszervezetben elkövetett terrorcselekményekkel és más bűncselekményekkel is gyanúsítják. A Magyarok Nyilai nevű csoport tagjaként állítólag ő adott utasítást a Hiller István oktatási miniszter háza elleni fegyveres támadásra, illetve arra, hogy Kóka János SZDSZ-frakcióvezető épülő házára Molotov-koktélt dobjanak. Emiatt már mintegy tucatnyian vannak előzetes letartóztatásban. Ha a Budaházy elleni gyanút a bíróság is megalapozottnak látja, és szabadságvesztésre ítéli, a most kiszabott egy évet ugyancsak le kell ülnie.

Egy év börtön felfüggesztve - ítéletet hoztak Budaházy perében
Budaházy László pere, Móricz Simon felvétele,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.