Felfüggesztett börtönt javasolt az ügyész Budaházynak, a védő felmentést kért

Felfüggesztett börtönt javasolt az ügyész vádbeszédében az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy Györgynek a Fővárosi Bíróságon szerdán. Az ügyvéd bűncselekmény hiányában felmentést indítványozott.

A vád szerint Budaházy 2006 őszén és 2007 tavaszán tucatnyi, interneten közzétett írásában buzdított a kormány és az Országgyűlés erőszakkal történő elkergetésére.

Budaházy az eljárás során nem tagadta le az írásokat, de azt hangoztatta, hogy nem bűnös, csak élt a véleményszabadság jogával.

A szerdai tárgyaláson a néhány hónapja országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett terrorcselekményekkel meggyanúsított Budaházy Györgyöt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, kommandósok sorfala mögött kísérték a tárgyaló terembe. Eközben a vádlottat szimpatizánsai fennhangon üdvözölték: "Éljenek a hősök!" és "Kitartás Gyuri!" a tárgyaló teremben.

A védőbeszéd és az utolsó szó után várhatóan még ma délután kihirdeti elsőfokú ítéletét a Fővárosi Bíróság Budaházy György államellenes cselekménye ügyében.

Az eljárásban egyszer már született elsőfokú döntés, amely felmentő volt, ám azt a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezte, és új elsőfokú eljárásra utasított.

A védő felmentést kért

Felmentést kért az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy Györgyre ügyvédje védőbeszédében a Fővárosi Bíróságon.

A Fővárosi Főügyészség szerint Budaházy György 2006 őszén, illetve 2007 tavaszán az interneten közölt tucatnyi írásában arra hívta fel olvasóit, hogy erőszakkal távolítsák el a kormányt és az országgyűlést. "Takarodjanak a hatalomból, ha élve akarják megúszni" - fogalmazott egyik írásában Budaházy. A vádbeszéd szerint a terjedelmes írások eléggé konkrét és közvetlen fenyegetést jelentettek ahhoz, hogy az állam elleni bűncselekmény előkészülete megvalósuljon. Ez a cselekmény 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, az ügyész perbeszédében felfüggesztettet kért.

Ugyanakkor az ügyvéd bűncselekmény hiányában felmentést indítványozott, mert álláspontja szerint Budaházy csupán élt a véleményszabadság jogával, és ha a hasonló írásokat a büntetőjog eszközével üldöznék, akkor megszűnne a jogállam.

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd szerint a bíróságoknak ebben a perben arról kell dönteniük, hogy hol húzódnak a közéleti-politikai viták, küzdelmek büntetőjogi határai. A rendszerváltás óta az alkotmányos rend elleni bűncselekményeknek nincs bírói gyakorlata, leszámítva a nemrégiben elhunyt Ekrem Kemál György egy évtizeddel ezelőtti ügyét.

Az ügyvéd perbeszédében kitért arra, hogy álláspontja szerint Budaházy inkriminált írásai nem eléggé konkrétak és közvetlenek ahhoz, hogy egy állam elleni bűncselekménynek akár az előkészületét megállapítsák azokkal kapcsolatban. Budaházy György az eljárás során nem tagadta, hogy ő a szerzője az írásoknak, de álláspontja szerint nem követett el bűncselekményt. A perbeszédeket és az utolsó szót követően várhatóan még a mai napon kihirdeti elsőfokú ítéletét a Fővárosi Bíróság.

Korábban ebben az ügyben első fokon felmentették a vádlottat, ám a Fővárosi Ítélőtábla azt a döntést hatályon kívül helyezte és új elsőfokú eljárásra utasított.

A három hónapja terrorcselekményekkel és országgyűlési képviselők elleni támadásokkal meggyanúsított, és előzetes letartóztatásban lévő Budaházyt tucatnyi kommandós kísérte a szerdai tárgyalásra, ahol a tárgyalás kezdetén mintegy félszáz fekete ruhás szimpatizánsa fennhangon üdvözölte a vádlottat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.