Felfüggesztett börtönbüntetést kér az ügyészség a volt főrendőrökre

A volt országos és budapesti rendőrfőkapitány esetében is felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kezdeményezi az ügyészség a 2006. őszi zavargások kapcsán.

Felfüggesztett börtönt kér az ügyészség Bene László volt országos és Gergényi Péter egykori budapesti rendőrfőkapitányra a 2006-os őszi zavargások miatt írta a hétfői Bors a birtokába került vádiratra hivatkozva.

A cikk szerint Bene Lászlót két ügyben találhatják bűnösnek: az egyik, hogy 2006. október 23-án a rendőrök nem viseltek azonosító jelvényt, a másik pedig az, hogy nem indította meg a rendőri visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálatokat.

A lap szerint Gergényi Péterre – aki a másodrendű vádlott –, továbbá Dobozi Józsefre, a volt Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnokára elöljárói intézkedés elmulasztása miatt kér felfüggesztett börtönt az ügyészség.

Megvádolta Bene László volt országos főkapitányt, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és még tucatnyi rendőrt a 2006. őszi budapesti eseményekkel összefüggésben az ügyészség – tudatta még február elején a Központi Nyomozó Főügyészség. Az akkori közlemény szerint Benével és Gergényivel szemben elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat a tévészékház ostrománál 2006. szeptember 18-án este és a fővárosban 2006. október 23-án történtek ügyében.

A vád szerint a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) több tisztje, annak ellenére, hogy látta, amint alárendeltjei közül egy vagy több rendőr az intézkedés alá vont személyt bántalmazta, azt nem akadályozta meg, és a bűncselekmény gyanújára okot adó cselekményt sem jelentette. Az ügyészség azt is felrója, hogy a rendőri vezetők nem indítottak vizsgálatot a szolgálati jelvények viselésének elmaradása miatt.

Az ügyészség a Szabadság téri események kapcsán is kifogásolhatónak tartja a vezetői intézkedéseket. A vádirat szerint Gergényi „a vezetési pontra beérkezett adatokból, információkból tudta, hogy a televízió székházánál szolgáló rendőri egységek irányítatlansága folytán teljes zűrzavar alakult ki”. Ennek ellenére sem tett semmit, és emiatt a helyszínre vezényelt rendőri kötelékek túlnyomórészt felmorzsolódtak, több rendőr megsérült”.

Dobozi József terhére pedig azt róják fel, hogy nem indított vizsgálatot a 2006. október 23-án használt kényszerítőeszközök alkalmazási körülményei, az egyes helyszíneken felhasznált gumilövedékek, könnygázgránátok mennyisége, azoknak a feladat végrehajtáshoz igazodó arányossága kérdésében.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.