Felfüggesztett börtön a volt fideszeseknek

Néhány kisebb minősítésbeli változtatással ugyan, de a Debreceni Ítélőtábla kedden helybenhagyta az első fokon hozott ítéletet Vida Károly és Nagy Lajos ügyében, így jogerőssé vált a két szabolcsi politikus felfüggesztett szabadságvesztése.

Vida Károly elsőrendű vádlott Baktalórántháza város volt polgármestere, jelenlegi önkormányzati képviselő, míg Nagy Lajos másodrendű vádlott a település jelenlegi polgármestere, egykori jegyző. Korábban mindketten a Fidesz támogatását élvezték, sőt Nagy Lajos pár éve a Fidesz választókerületi elnöke volt.

A tényállás szerint a vádlottak 2002-ben a képviselő-testület felhatalmazása nélkül csaknem 200 millió forint értékű értékpapírt adtak át egy Nagy Lajos által létrehozott alapítványnak, de e vagyont nem szerepeltették az önkormányzat könyvelésében, így sem a számvevőszék, sem a könyvvizsgáló nem vizsgálhatta.

Visszaéléseket követtek el a közmunkapénzekkel és a szociális segélyekkel is: az önkormányzat által foglalkoztatott közhasznú dolgozók jogos járandóságát Vida Károly utasítására visszatartották, így a vádhatóság szerint a polgármester a hozzá került, több mint 16 millió forinttal jogellenesen a sajátjaként rendelkezett. A bíróság 2011-ben Vida Károlyt két év börtönbüntetésre ítélte, amelyet három év próbaidőre felfüggesztettek, míg Nagy Lajos egy év hat hónap börtönt kapott, ennek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.

A Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella által vezetett tanácsa az ítéletet lényegében helybenhagyta. Az ítélőtábla álláspontja szerint a rendkívüli időmúlásra tekintettel nincs kellően megalapozott indok a súlyosításra. A határozatról Fórizs Ildikó sajtóreferens elmondta: az elsőfokú bíróság a megállapított bűncselekmények tárgyi súlyához igazodó, arányos büntetéseket szabott ki, így azok enyhítésére sem kerülhetett sor, az ítélet így jogerős és végrehajtható.

Baktalórántházi polgármester a bíróságon az ítélethirdetés előtt.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.