Lemondott a plágiumügybe keveredett bírósági vezető

Állítólag plágiumügybe keveredett a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese, és ezért kényszerült lemondani. Az Országos Bírósági Hivatalban dolgozik tovább.

Október 31-ei hatállyal lemondott Polgárné Vida Judit, a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese. Lemondását Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke elfogadta - olvasható a hivatal honlapján.

A közlemény szerint Polgárné határozott időre szóló kinevezéssel beosztott bíróként az Országos Bírósági Hivatalban dolgozik tovább. A kétmondatos tájékoztatásban Polgárné távozásának okára nem tértek ki. Annak ellenére sem, hogy több internetes portálon, valamint  jogászok, köztük egy bíró blogjában is az olvasható, hogy Polgárné, aki elnökhelyettesként a Fővárosi Törvényszék Kisbíró című lapját is szerkesztette, valójában azért kényszerült lemondani, mert kiderült: a lapban sajátjaiként adta közzé például a méltán népszerű világhírű író Paolo Coelho gondolatait. Magyarán: plagizált.

Minderre az után derült fény, hogy a HVG munkatársa hiába érdeklődött az egyszerű „üzemi közlönyből” az utóbbi időben vaskos színes magazinná bővített újság előállításának költségeiről, kérdéseit azzal utasította el a törvényszék vezetése, hogy ez egy zárt körben terjesztett újság.

Ezzel próbálták kivédeni kezdetben állítólag a plágiumvádat is. Csakhogy az újság - még ha ezen a törvényszék a konkrét esetben nagyvonalúan felül is emelkedett - közpénzből készült, így a közérdekű adatközlés, ha máshogy nem, hát bírósági úton, előbb-utóbb kikényszeríthető.

Bár lehet, hogy ebben az esetben még sem. Szerettük volna ugyanis megtudni: a bíróság és az OBH részéről ezzel pont került-e az ügy végére, vagy Polgárnének szembe kell még néznie további esetleges jogi-etikai eljárásokkal? Kérdeztük azt is, pontosan mi lesz a dolga az ország összes bíróságának igazgatási feladatait ellátó OBH-nál a Fővárosi Törvényszék volt elnökhelyettesének? Választ vártunk arra, vajon az OBH szerint a plágiumgyanúba keveredett bírósági vezetőnek a hivatalba történt áthelyezése mit üzen a bírók és a társadalom egészének, de nem kaptunk választ.

Az OBH sajtószolgálata csak írásban feltett kérdésekre tud válaszolni, mondták, majd több órás várakoztatás után elküldték annak a közleménynek a linkjét, amelyből a feltett kérdések egyikére sincs válasz. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.