Feleslegesen felszerelt riasztókból gazdagodik Pintér egykori cége

A belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Zrt. érdekeltségébe tartozó Erando Kft. végezte a budapesti kerületi rendőrkapitányságok objektumvédelmi biztonsági rendszereinek kiépítését. A beruházás mintegy nyolcvanmillió forintba került, és a kapitányságokon dolgozó rendőrök szerint semmi haszna nincs.

Pintér Sándor volt cége, a Civil Biztonsági Zrt. tavaly a cégnyilvántartásban szereplő adatok alapján mintegy 11 milliárd forint volt az értékesítésekből származó nettó árbevétele, míg a cég által tulajdonolt másik biztonsági vállalat, az Erando Kft. adózás utáni eredménye elérte a 180 millió forintot. – számol be a HVG.

A lap szerint az Erando sikerében szerepet játszhatott, hogy ők végezték a fővárosi kerületi kapitányságok biztonsági rendszereinek kiépítését. A rendszer kialakítása kapitányságonként körülbelül 3,5 millió forintba került. – közölte a lappal az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata. Az Erando így körülbelül 80 millió forintra tett szert a biztonsági rendszer kiépítésével. Az ORFK szerint, a cég ajánlotta a legalacsonyabb összeget a beszerzési eljárás során.

A biztonsági rendszert már kiépítették a IX. kerületi kapitányságon, ahol riasztókat, kamerákat és mozgásérzékelőket szereltek fel. A rendőrök és vagyonvédelmi szakemberek azt hitték, hogy a kapitányságot be akarják zárni éjszakára, és az élőerős védelmet a rendszerrel oldanák meg.

A lapnak több rendőr nyilatkozott, és mind azt mondták, a biztonsági rendszer kiépítése teljesen felesleges volt. Egy éjjel-nappal működő kapitányságon mindig tartózkodik valaki, ezért a megkérdezett rendőrök szerint nincs értelme riasztókat felszerelni. Egyikük szerint az eszközök beszerzésére kellett volna a rendőrségnek költenie, a felszerelést már megoldhatták volna a testületnél dolgozó híradástechnikai szakemberek.

Az Erandót többször alkalmazták a rendőrségen. A lap információ szerint 2010-ben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerződött a céggel térfigyelő rendszer beszerzésére és kiépítésére, csaknem húszmillió forintért. De több település, Csömör, Paks vagy Érd térfigyelő rendszerének kiépítése is a kft. nevéhez kötődik.

Az Erando Kft. megalapításában 1998-ban a belügyminiszter másik volt cége, a Preventív Security Rt. is részt vett. A társaság egy évig volt tulajdonos a kft.-ben. A vagyonvédelmi társaságnak 2005-ben lett egyik tagja a Pintér nevéhez köthető Civil Biztonsági Zrt., mely mai napig szerepel a tulajdonosok között.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.