Felelősségrevonást és büntetőügyeket ígér a Fidesz, ha hatalomra jut

Ha a Fidesz hatalomra kerül, felelősségre vonják a 2006. október 23-án történtek miatt a rendőri vezetőket, a 'felelőtlen eladósodás' miatt büntetőeljárások indulhatnak, nem fogja megvédeni a mentelmi jog a szocialistákat, a választások után pedig eldöntik, mit lépjenek Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ellen. Balsai István a Demokratának nyilatkozott.

A Fidesz hatalomra kerülése utáni biztos és várható jogi felelősségre vonásról nyilatkozott a Magyar Demokrata hetilap legfrissebb, szerdán megjelent számában Balsai István fideszes képviselő, aki szerint rendőrségi vezetőket biztosan felelősségre fognak vonni.

"A 2006 őszén, főleg az október 23-án történt bűncselekmények tekintetében a rendőri vezetőket és azokat a parancsnokokat, akik lehetővé tették a rendőröknek az azonosító szám nélküli brutalitásokat, felelősségre fogjuk vonni" - ígérte az Antall-kormány volt igazságügyi minisztere.

Balsai István szerint meg kell vizsgálni "a nemzeti vagyon állapotát", "a felelőtlen eladósodást". Úgy fogalmazott "könnyen lehet, hogy ezeknek az ügyeknek a következetes végig vitele is büntetőeljárásokat von majd maga után".

A fideszes parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban említette, hogy "jelenleg is mintegy tucatnyi szocialista politikus, fővárosi polgármester, országgyűlési képviselő van börtönben, vagy várja gyanúsítottként az ítéletet". Szerinte sok esetben a büntetőeljárások megindításának kizárólagos akadálya az, hogy a parlamenti képviselő mentelmi jogát nem függeszti fel az Országgyűlés. Ha a Fidesz többséget kap az új Országgyűlésben, a mentelmi jog felfüggesztése után ezek az eljárások megindulnak - mondta.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen tervez-e jogi lépést, azzal válaszolt: erre a választások után kell visszatérni. Balsai István 2006 októberében Áder Jánossal együtt büntetőfeljelentést tett, ezt azonban a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította. A feljelentést arra alapozták, hogy a Gyurcsány-kormány olyan közérdekű adatokat hallgatott el, amelyek - szerintük - a 2006-os parlamenti választások eredményét alapvetően befolyásolták volna, lehet, hogy meg sem alakult volna a második Gyurcsány-kormány. "A választók tudatos félrevezetésével és dezinformálásával szereztek szavazatokat, ez a cselekedet büntetőjogi kategória" - hangsúlyozta a volt igazságügyi miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.