Feljelentést tesz az Orbán-esküvő pincére

Hatvan embertől vettek DNS-mintát egy eltűnt mobil miatt, de nem ez az ügy egyetlen furcsasága.

Az ügyészséghez fordult az a pincér, aki Orbán Ráhel lakodalmán dolgozott - írta az Index. A Tiborcz István családjának tükröspusztai birtokán tartott mulatság közben ugyanis eltűnt egy mobiltelefon. A felszolgáló állítása szerint ezután őt és mind a hatvan ott dolgozó embert beidézte a rendőrség. Bár egy legfeljebb pár százezer forintos telefonról lehetett szó, a rendőrség pénzt és fáradságot nem kímélve minden dolgozótól DNS-mintát vett.

Csókási szerdán a Budapesti Központi Nyomozó Főügyészségen személyesen tett feljelentést ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés gyanújával. Csókási szerint az esetnek több érdekessége is van. Az esküvő szeptemberben volt, de csak novemberben kereste meg a lakodalmon dolgozókat a Nemzeti Nyomozóiroda. Nem érti azt sem, hogy egy telefonlopás miatt miért az NNI Életvédelmi Osztálya nyomoz. Állítása szerint csak a dolgozókat "kényszerítette" a nyomozóhatóság a DNS-mintaadásra. A vendégeket nem vizsgálták át utólag. Csókási szerint érthetetlen az is, miért kellett egyáltalán a roppant drága eljárást bevetni egy kisebb értékű telefon eltűnése miatt, miközben a DNS-vizsgálatokra szakosodott labor több ezres elmaradásban van ennél sokkal súlyosabb bűnügyekben is. Kíváncsi lenne arra is, mennyibe került 60 ember DNS-vizsgálata és az egész nyomozati eljárás.

Az ügy még április elején került nyilvánosságra, amikor a hvg.hu - a Beszólunk blog korábbi bejegyzésének utánajárva - megírta, hogy hogy lába kelt egy mobiltelefonnak a kormányfő lányának tavaly szeptemberi esküvőjén. A Nemzeti Nyomozó Iroda értesülésük szerint az eseményen dolgozó személyzet valamennyi tagját kihallgatta. Sőt nyomásgyakorlást is alkalmazva, rávették a tanúkat arra, hogy vehessenek tőlük DNS-mintát. Ez azért is különös, mert a nyomozó szervek csak korlátozottan rendelhetnek el DNS-vizsgálatot annak magas (50-300 ezer forintos) költségei miatt. Ehhez képest most egy telefonlopás miatt indult eljárásban mintegy hatvan embertől vettek DNS-mintát, "feltehetően nem függetlenül attól, hogy a lopás Orbán Ráhel esküvőjén történt".

A HVG akkor megkereste a Beszólunk blogbejegyzésének szerzőjét, Csókási László pedig megerősítette, hogy nem április tréfáról van szó. Mint  elmondta, felszolgálóként dolgozott az esküvőt követő lakodalmon, amit a férj, Tiborcz István családjának Tükrös pusztai birtokán tartották. Két hónappal az esküvőt követően a Nemzeti Nyomozó Irodától megkeresték a személyzet minden tagját – úgy hatvan embert –, hogy tanúként hallgassák ki őket, mondván, a helyszínen elloptak egy telefont az egyik vendégtől, ami miatt eljárás indult kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt.

„A meglepődésem ott váltott át sokkba, amikor a nyomozótiszt az első adandó alkalommal közölte, hogy minden dolgozótól DNS-mintát vesznek" – írta Csókási. A helyszínen ugyanis ott maradt az elcsent mobil tokja, rajta a tettes DNS-ével. Mivel a blog szerzője rendőr volt, tisztában volt vele, hogy a jogszabályok alapján ezt a legfontosabb személyes adatot tanúként nem köteles „megadni", így a rendőri nyomásgyakorlásnak is ellenállt, már csak azért is, mert soha senkitől sem hallott még olyat, hogy egy mobil ellopása miatt a készülék tokján maradt esetleges nyomok beazonosítására DNS-vizsgálatot rendeltek volna el. Ráadásul meggyőződése volt, hogy mivel nem ő bűnös, rajta hiába keresik a mobilt.

Csókási László kiszámolta, hogy hatvan ember esetében minimum 3 millió forintba kerül a DNS-vizsgálat, de ha nehéz az azonosítás, mert például apró minta áll csak rendelkezésre, akkor akár a 18 millió forintot is elérheti. Csókási László felháborítónak nevezte, hogy a nyomozás és a DNS-vizsgálatok költsége jóval meghaladta az ellopott telefon értékét, hiszen kisebb értékre elkövetett lopás miatt folyt az eljárás. A hvg.hu-nak abból a szempontból is érdekesnek mondta az eljárást, hogy az NNI nyomoz az ügyben, hiszen a kisebb értékű lopás nem tartozik a szervezet hatáskörébe. Emellett furcsának találta az is, hogy – mint az az idézésből kiderült - az életvédelmi osztály jár el, ami szerinte ismételten a hatáskör túllépésének számíthat. Egyébként az sem derült ki, hogy miért csak a személyzet tagjairól gondolták azt, hogy a mobilt eltehették.

Az eddig nem derült ki, hogy ki volt az ellopott mobil tulajdonosa. Ugyanakkor az, hogy mekkora erőkkel keresik a tolvajt és a telefont, arra engedhet következtetni - írtuk áprilisban, hogy a telefonon érzékeny információk lehettek. Erre utalhat az a tény is, hogy az ügyben az NNI nyomoz, a "magyar FBI" hatáskörébe tartozik ugyanis az államtitok-sértések felderítése (továbbá az emberkereskedelem, terrorcselekmény, kábítószeres bűncselekmények, pénzmosás, adócsalás, közgyűjteményi lopás és csalás). Nem zárható tehát ki, hogy politikus, esetleg hivatásos személy - például titkosszolga - lehetett a telefon tulajdonosa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.