Felcsút: Egész pályás bevásárlás

Felcsúti „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion – ez a neve annak a több milliárd forintos, részben adókedvezményből megvalósuló stadionberuházásnak, amelyet a miniszterelnök által létrehozott alapítvány épít Orbán Viktor szülőfalujában.

Az alapítvány májusban több százmillió forintért vásárolt földeket, februárban pedig három  ingatlant vett a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia épülő szakiskolájához - írja cikksorozatában az Átlátszó.hu.

Egyre nagyobb léptékben nő a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) vagyona. Az Orbán Viktor által 2006-ban alapított, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által működtetett és éppen a miniszterelnök felesége magánbirtokai mellett épülő intézmény májusban hat hektár újabb földterülettel gyarapodott: ezúttal az épülő stadion és az azt övező sportpályák földterületeit vásárolta meg, amit korábban a tulajdonosoktól 50 évre használatba kapott. Ennek egy részét az önkormányzattól szerezte meg, egy másik részét pedig az állami földbérleti pályázatok egyik helyi nyertesétől, Flier Tamástól, az Akadémia támogatójától. Februárban pedig a szakiskola építéséhez vásárolt három ingatlant. A kivett sporttelep övezeti besorolása „különleges sportterület” lett.

A földeken jelentős beruházások zajlanak, szakiskola és futballstadion épül.

A miniszterelnök által létrehozott alapítvány az idén májusban 150 millió forintot fizetett ki a felcsúti önkormányzatnak arra a másfél hektáros földre, amelyen korábban a település sporttelepe működött. (Az eredetileg a Felcsút SE amatőr játékosai és a falu gyerekei számára futballozási lehetőséget nyújtó önkormányzati telken a helyi egyesület használati joga 2050-ig fennmarad.) A fociakadémia elővásárlási joggal rendelkezett a területre, amelyet évek óta fejleszt és használ. Ez derül ki abból a Mészáros Lőrinc polgármester és Petrin László körjegyző által jegyzett iratból, amely szerint a fideszes többségű helyi képviselőtestület április 5-i rendkívüli ülésén döntött az eladásról.

Szintén májusban további olyan 2,2 hektár került az alapítvány saját tulajdonába, ami korábban legelő volt, ám évek óta focipályaként használatos, mivel a tulajdonos – a tíz évre titkosított állami földbérlet pályázat felcsúti győztese, a Flier-család tagja, Flier Tamás – korábban 2006-ban 50 évre az alapítvány használatába adta. A Flier-család szoros kapcsolatban áll a miniszterelnök családjával: Flier Tamás testvére Flier János, a miniszterelnök feleségének a földtulajdonostársa, a helyiek szerint ő műveli Lévai Anikó szántóit, aki viszont a tulajdoni lapokon nem jelzi, ki a földhasználó. Mindkét Flier-testvér a kezdetektől támogatója Orbán fociakadémiájának.

A földhivatali adatokból nem derül ki, hogy mennyit fizetett az alapítvány Flier földjéért, miként az sem, hogy mennyit költött a további 2 hektár megszerzésére, s azt kiktől szerezte meg. A dokumentumokból ugyanis csak az látható, hogy májusra összesen 6 hektárra növekedett a miniszterelnök által létrehozott alapítvány birtokában lévő földterületek nagysága. A tavasszal megszerzett ingatlanokat – az önkormányzattól, a Flier-családtól megvásárolt földekkel együtt – egy helyrajzi szám alatt összevonták, a tulajdoni lapjukról pedig ezzel a lépéssel eltűnt a múltjuk. (Így az sem tudható, hogy az alapítvány megvette-e Orbán Viktortól az általa 50 éves használatra átadott, mintegy 6000 négyzetméternyi földet). Ha azonban az önkormányzatnak a másfél hektáros sporttelepéért kifizetett 150 millió forintos vételárat vesszük alapul, akár 600 millió forintot is költhetett az alapítvány a 6 hektár megvásárlására.

(A Talpalatnyi föld sorozat korábbi cikkei itt találhatók).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.