Felbolydulást okozott a négy MSZP-s voks Gyurcsányéknál

Nyílt levélben kér választ Mesterházy Attilától, az MSZP elnök-frakcióvezetőjétől Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke arra, hogy miért támogatta négy szocialista képviselő a parlamentben a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés elfogadását. "Muszáj tisztán látnunk, az eset ugyanis felbolydulást okozott" - írja Molnár. A négy szocialista politikus azonnal segített: közleményük szerint tévedésből rossz gombot nyomtak meg.

A Ház hétfő este 279 igen szavazattal, 11 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyta jóvá a Balsai-jelentést. A dokumentumban az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy a 2006. őszi rendőri erőszak ügyében szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

Az MSZP-frakció nagy többsége távol maradt a szavazástól, négy politikusa - Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla - azonban igent nyomott. A Gyurcsány Ferenc vezette DK-hoz tartozó - az MSZP-ből kivált - független képviselők nem vettek részt a voksolásban.

A szocialisták szavazataival kapcsolatban Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke kedden nyílt levélben fordult Mesterházy Attilához, arra kérve az MSZP elnök-frakcióvezetőjét, segítsen "eloszlatni egy esetleges félreértést". Az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban azt írta: hétfőn négy MSZP-s országgyűlési képviselő megszavazta a Balsai-jelentést, amely "hazug módon tálalja a 2006-os őszi, szélsőségesek által szított, Budapest belvárosát és közrendjét romboló puccskísérletet".

A DK nem meri feltételezni - folytatta -, hogy a négy szocialista képviselő - köztük a párt fővárosi elnöke és Magyarország korábbi EU-biztosa - "hirtelen máshogy emlékezik, mint amit az MSZP 2006 és 2012 között képviselt". Molnár Csaba ezért arra kérte Mesterházy Attilát, a frakció közleményben "nyugtassa meg a baloldali közösséget", hogy a négy igenlő gombnyomás csak véletlen volt. Ha viszont tudatos volt, a DK választ szeretne kapni arra, mi az MSZP ma hivatalos álláspontja 2006 őszéről - közölte. A DK-alelnök feltette azt a kérdést is, hogy a négy "kiszavazó" kért-e, és ha igen, kapott-e engedélyt a "máshogy voksolásra".

"Kérlek, gyors és egyértelmű választ adj, mert erős felbolydulást okozott, ami történt, és muszáj ebben az ügyben tisztán látnunk a jövőbeni esetleges együttműködés érdekében is" - zárta az MSZP-elnöknek címzett levelét Molnár Csaba.

Tévedésből szavazta meg a négy MSZP-s képviselő a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés elfogadását - közölték az érintettek kedden. Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla közös közleményükben azt írták: tévedésből nyomtak gombot, ezért mind a négyen elnézést kérnek a választóiktól, és ismételten kijelentik, hogy a Balsai-jelentésben foglaltakkal nem értenek egyet, azokat elutasítják. Szerintük a Balsai-jelentés politikai prekoncepciót kíván szolgálni, amelyben csupán a politikai ellenfelek kiiktatása a cél.

Hangsúlyozzák, hogy az MSZP álláspontja szerint az erőszak törvénytelen alkalmazóinak - legyenek akár a durva túlkapásokat elkövető rendőrök, akár a 319 sérült rendőr megtámadói - törvény előtt felelniük kell. Úgy vélik, alapos vizsgálat szükséges ahhoz is, hogy miért bizonyult a rendőrség erőtlennek, és milyen intézkedések szükségesek a jövőben, hogy a rendőri intézkedések törvényesek, arányosak legyenek és az állampolgári jogokat mindenképpen tiszteletben tartsák.

A négy szocialista politikus szerint el fog jönni annak az ideje, amikor a 2006 őszi események kapcsán is objektíven meg lehet ítélni az akkori kormány esetleges felelősségét, a rendőrség szakmai hibáit és annak az ellenzéki pártnak a felelősségét is, amelyik nem határolódott el kellően az utcai randalírozóktól, nem csillapította, hanem szította a feszültségeket, és a feszült légkörben felelőtlen módon szervezett tömegrendezvényt.

Keményebb hangot ütött meg Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki szerint Molnár Csaba tudatosan, felelős politikushoz méltatlan módon félremagyarázza szocialista képviselőknek a Balsai-jelentés hétfői elfogadásánál történt véletlen félreszavazását, amiért már elnézést kértek. Harangozó a DK alelnökének címzett reagálásában emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés plenáris ülésén az MSZP vezérszónokaként világosan és egyértelműen kifejezésre juttatta a jelentésről kialakított álláspontjukat. "Pártunk minden képviselője egyetért azzal, hogy Balsai dolgozata nem egy vizsgálati jelentés, hanem egy koncepciós eljárás eszköze, ami semmi más célt nem szolgál, mint a rendőrök és a politikai ellenfelek bűnbaknak állítása révén elterelje a figyelmet az elmúlt hetekben egyre drámaibb méreteket öltő gazdasági és szociális összeomlásról" - fogalmazott, rögzítve: négy képviselőjük tévedésből nyomott gombot, amiért mindenkitől elnézést kértek.

Látja, - írta Harangozó Tamás - hogy Molnár Csabának és a DK-nak nagyon fontos ügyről van szó. "Jó lett volna, ha bátorságotokat a jelentés készítőivel szemben, a parlament falai között is láthattuk volna. Biztos, hogy elegánsabb és hitelesebb, mint egy nyílt levél formájában a volt pártotokat támadni" - fogalmazott a szocialista frakcióvezető-helyettes. Kitért arra, hogy előfordul véletlen félreszavazás a parlamentben, és ez Molnár Csabával is megesett, amikor 2010. december 23-án egyedüli szocialista képviselőként megszavazta a sztrájktörvény fideszes módosítását, "amivel elvették a dolgozóktól az érdekérvényesítés leghatásosabb eszközét". Feltételezi - jegyezte meg -, hogy akkori igen szavazata nem jelentett sem elvi, sem politikai állásfoglalást, ahogyan a négy szocialista képviselő mostani igen szavazata sem.

"Te ebben az ügyben nem egy véletlen félreértés áldozata, hanem tudatos félremagyarázás elkövetője vagy. A probléma technikai, de kétség kívül szerencsétlen. Próbálkozásod viszont méltatlan egy felelős politikushoz. Kivált, ha azzal a párttal szemben használsz ilyen eszközöket, amelyiktől a mandátumodat kaptad" - zárul Harangozó Tamás Molnár Csaba DK-alelnöknek címzett válaszlevele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.