Felbátorodott a társadalom

A szokásosnál nagyobb tüntetésre lehet számítani szombaton, amikor a Pedagógus Szakszervezet a kormány által beterjesztett  jövő évi költségvetési törvényjavaslat ellen emeli fel szavát.
A felhívásban az szerepel, hogy ha a kormány elfogadja a köznevelést hátrányosan érintő változtatásokat, „visszafordíthatatlanul tönkreteszi gyermekeink és az ország jövőjét". Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé szervezett tüntetésen elsősorban a gyermekszegénységre és a gyermekek tanuláshoz való jogára kívánják felhívni a figyelmet - közölte Galló Istvánné szakszervezeti vezető. - Minőségi oktatásról nem lehet ott beszélni, ahol a gyerekek éheznek, rosszul öltözöttek, alultápláltak, éhesek és sokuknak a péntek délutáni uzsonna az utolsó étkezése a hétfői, iskolai reggeliig - hangoztatta a tüntetés meghirdetésekor az elnök. Hozzátette: a szegénységből kitörés egyetlen lehetősége a tanulás, de a gyerekek ehhez való joga súlyosan sérül például a gimnáziumi férőhelyek számának vagy a tankötelezettség életkori felső határának csökkentésével és a hároméves szakiskolák favorizálásával.

Galló Istvánnét a tüntetés előtt arról kérdeztük, hisznek-e még a kormánynak, és mennyire voltak hatásosak az elmúlt években megtartott demonstrációk. - Vitathatatlan, hogy még a petícióinkra se válaszoltak - mondta a PSZ elnöke, és hozzátette, a sztrájkbizottság megalakításával viszont tárgyalásra tudták kényszeríteni a kormányzatot. Ennek az lett az eredménye, hogy elmaradtak az iskolabezárások és az elbocsátások. A többletmunkát is kifizették a pedagógusoknak, igaz, erre törvény kötelezte a kormányt.

A tüntetések eredménytelenek voltak, a tárgyalások viszont hatásosak - foglalta össze a szakszervezeti vezető, aki azt is elmondta, a mostani tüntetés akkor lesz eredményes, ha a kormány látja a nagy tömeget, és megérti, hogy a társadalom odaáll az oktatás ügye mellé. - A Pedagógusok Szakszervezete nem ért egyet a köznevelés átalakításával - mondta Galló Istvánné -, és bízunk abban, hogy meghátrálásra tudjuk késztetni a hatalmat.
Arra, hogy a szakszervezet - melynek kezdeményezése mellé odaállt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is - kihasználja-e az Orbán-kormány elleni tüntetéshullámot, Gallóné azt felelte, nem lehet eltitkolni, hogy növekszik a kormánnyal szembeni általános elégedetlenség. Most adódik egy lélektani pillanat, sok család érezheti azt a katasztrofális helyzetet, amelyet a kormány előidéz, a figyelem jobban fókuszálódik az oktatásügyre. A netadóval kapcsolatos felháborodás nyomán a társadalom felbátorodott: sokan azt tapasztalhatták, hogy érdemes volt odaállni az ügy mellé.

A szónokok között lesz Gulyás Balázs, a netadó elleni sikeres tüntetések egyik szervezője is. Gulyás lapunknak elmondta, nehéz az olyan kormánnyal valamit kezdeni, amelyik törvénybe foglalja az egyeztetési fórumot, aztán esze ágában sincs egyeztetni. - A Pedagógus Szakszervezet megérezte a felháborodás erősödését - mondta Gulyás. - Ezért most arra lehet számítani, hogy a tüntetés jóval nagyobb lesz, mint a korábbi oktatási kérdéseket érintő tiltakozások. Ez is egy lehetőség arra, hogy az emberek kifejezzék elégedetlenségüket a kormánnyal szemben. Sokan fognak vele élni.

A demonstráció szombat délután kettőkor kezdődik a budapesti Széchenyi téren, majd a Parlament előtt átvonulnak a Szalay utcába, az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahol nagygyűlést tartanak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.