Felavatták a Bibó István parkot Budapesten

Felavatták a főváros első, Bibó Istvánról elnevezett közterületét a II. kerületben, a Barsi utca és a Bimbó út között szerdán.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP)II. kerületi polgármester ünnepi beszédében azt mondta: "Több mint három évtizede annak, hogy a történelem utolsó úriembere nincs közöttünk. Felnőtt azóta egy nemzedék, megbukott a gulyáskommunizmus, de a mai napig Budapesten egyetlen köztér vagy utca sem viselte Bibó István nevét."

Budapest, 2011. október 26.
Láng Zsolt polgármester (b) és ifj. Bibó István leleplezi a park névtábláját a II. kerületi Bibó István park felavatásán.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2011. október 26. Láng Zsolt polgármester (b) és ifj. Bibó István leleplezi a park névtábláját a II. kerületi Bibó István park felavatásán. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A polgármester megmagyarázhatatlannak nevezte ezt, jelezve, hogy a kérdést nem lehetett tovább halogatni. Három dolgot emelt ki, amelyek szavai szerint külön-külön is elegendőek ahhoz, hogy "fejet hajtsunk kerületünk díszpolgára előtt": Bibó István tudományos tevékenységét, rendíthetetlen elvhűségét és mélyen humánus személyiségét.

Az ünnepségen Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester azt mondta: a közterület elnevezésével sokéves adósságát törleszti Budapest. Kitért arra, hogy a rendszerváltó pártok egykor Bibó István utódjának vallották magukat, "szinte kampányszerűen". Mint fogalmazott, "hagyatékát az egyes politikai erők egymással versengve próbálták kisajátítani, szavait sokszor aktuális érdekeiknek megfelelően magyarázták." A főpolgármester szavai szerint egy valamiben mindenki egyetért: Bibó István "egyszerre volt korszakos jelentőségű társadalomtudós, nemzetközi szinten is elismert állambölcselő és jogtudós, valamint államminiszterként 1956 egyik halhatatlan hőse". Bibó István szerepvállalása az egyén társadalomért vállalt felelősségének gyönyörű példája - tette hozzá. Úgy fogalmazott: "Makacsul hitt abban, hogy az erkölcsi rendnek jelen kell lenni a társadalomban, e hitét nem csupán művei, tettei is alátámasztották."

A park avatásán részt vett Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, Stumpf István alkotmánybíró, Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes, valamint Bibó István gyermekei, Tegzes Lászlóné és ifjabb Bibó István.

Az LMP az MTI-hez eljuttatott közleményében sérelmezte, hogy nem hívták meg a párt képviselőit az avatóünnepségre, holott  - mint írták - az LMP kezdeményezte, hogy közterület viselje Bibó István nevét Budapesten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.