Félárbocon a nemzeti lobogó

A kéttucatnyi érdeklődőt detektoros kapukon engedték a Kossuth térre, ahol félárbocra engedték a nemzeti lobogót.

Százhatvan éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október 6-át 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánították.

Katonai tiszteletadás mellett, közjogi méltóságok jelenlétében ünnepélyesen felvonják majd félárbocra engedik a Magyar Köztársaság lobogóját a nemzeti gyásznap alkalmából
Budapest, 2009. október 6. Katonai tiszteletadás mellett, közjogi méltóságok jelenlétében ünnepélyesen felvonják majd félárbocra engedik a Magyar Köztársaság lobogóját a nemzeti gyásznap alkalmából az aradi vértanúk és Batthyány Lajos, Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke emlékére a főváros V. kerületében az Országház előtti Kossuth téren. MTI Fotó: Illyés Tibor

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával, majd félárbocra engedésével a fővárosi Kossuth Lajos téren kezdődött az október 6-ai nemzeti gyásznap eseménysorozata.

Az eseményen részt vett az öt közjogi méltóság: Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A katonai tiszteletadás mellett zajló ünnepségre körülbelül kéttucatnyi érdeklődő volt kíváncsi. Ők a forgalom elől lezárt Kossuth tér és a Báthori utca sarkánál felállított detektoros kapukon áthaladva a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete elől nézhették az eseményt.

Az október 6-i nemzeti gyásznapon országszerte megemlékezéseket tartanak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett vezetőinek és az első felelős magyar kormány vértanúhalált halt miniszterelnökének tiszteletére.

A Kossuth téri ünnepség után a Batthyány-mauzóleumnál és a Fiumei úti sírkertben, a Nemzeti Panteonban rendeznek koszorúzási ünnepséget a közjogi méltóságok részvételével, majd a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság nevében helyezik el a kegyelet és a megemlékezés közös koszorúját a Batthyány-örökmécsesnél.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleménye

A mai napon a Nemzeti Gyásznap alkalmából hagyományosan megrendezésre kerülő köztársasági lobogó felvonás és félárbocra engedés biztosítása érdekében a Kossuth tér kötélkordonnal való körülzárására került sor, hiszen a megemlékezésen, mint a korábbi években, részt vettek a közjogi méltóságok. A zárás lebonyolítása során a Rendőrség nemcsak hogy a biztonságilag indokolt és szükséges intézkedések minimumára korlátozta a szabad mozgás akadályozását, de természetesen arról is gondoskodott, hogy az ünnepség iránt érdeklődök, átvizsgálás után a Néprajzi Múzeum előtti térről megtekinthessék az ünnepséget.

Kiadó: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Szó szerinti közlés

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.