Félállás, kényszerszabadság, megszűnő műsorok: leépít az RTL Klub

A reklámpiac szempontjából legfontosabb időszakokra koncentrálnak.

Folytatódik a leépítés az RTL Klubnál, miután a piacvezető csatorna a múlt héten bejelentette több műsor, közte a Reggeli, a Fél Kettő és a déli Híradó megszüntetését, a hét elején hírigazgatóságon közölték, hogy jövőre megszűnik, de legalábbis szünetel a XXI. Század című riportműsor. Többeknek az RTL tulajdonában lévő adónál, a Coolnál ajánlottak állást, leginkább kevesebb pénzért. A műsorvezetők, riporterek egy részének félállást ajánlottak fel, de van, akit januárig kényszerszabadságra küldtek. Meg nem erősített információk szerint a déli híradó megszűnése miatt felmondtak Kumin Viktória műsorvezetőnek. 

Az RTL indoklása szerint a túlzsúfolt piacon és a Magyarországon 2008 óta tartó pénzügyi válság miatt a csatorna reklámbevételei folyamatosan csökkentek. Ahhoz, hogy a csatorna a jövőben is sikeresen, hatékonyan és gazdaságosan működhessen, az RTL Klub a megváltozott helyzethez kívánja igazítani műsorpolitikáját. Az RTL Klub reklámbevételeinek jelentős részét ugyanis a főműsoridőben és a főműsoridőt megelőző órákban szerzi. A televíziós reklámpiac pedig elsősorban szeptember végétől december elejéig, illetve márciustól májusig kívánja meg a költségesebb és nagyszabású főműsoridős tartalmak készítését és sugárzását, ezért az RTL Klub a műsorkínálatával az eddigiekhez képest is még inkább ezekre az időszakokra kíván koncentrálni.

A csatorna vezetése cáfolja azokat a híreket, hogy megszüntetnék a Reflektort és hogy veszélybe került a Heti Hetes vagy a Házon kívül. Az Index információi szerint a cáfolatok ellenére felmerült, hogy egyes műsorok a reklámpiacon a karácsony után amúgy is szűkös januári időszakban szabadságra mennek, de arról is vannak hírek, hogy a Fábry show, ha visszatér a képernyőre, rövidebb lesz, mint eddig.

Az biztos, hogy az RTL-nél harmincnál kevesebb embert bocsátanak el, mert nem jelentettek be csoportos létszámleépítést. Nem úgy, mint a TV2-nél, ahol szeptember végén közölték az alkalmazottakkal a csoportos leépítést. A nézettségben második és a tavalyi évet veszteséggel záró TV2 lépcsőben csaknem száz munkavállalótól is megválhat. Az elbocsátások, illetve a dolgozók egy részének esetleges kiszervezése külső cégekbe összefügg a romló gazdasági eredményekkel és a remélt nézettségi mutatók elmaradásával. A kirúgottak pontos számát várhatóan november elején jelentik be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.