Feladatok nélkül maradnak a megyék?

Egyelőre nem derült ki, hogy mi lesz az intézményeiktől megfosztott megyei önkormányzatok feladata. Baranyában – a közgyűlési elnök elfoglaltságaira hivatkozva – mégis főállásba veszik az önkormányzat alelnökét.

Megcsonkították a megyei önkormányzatokat: a költségvetést drasztikusan csökkentették, az intézményeket és az adósságokat az állam vette át. Az új elnök tennivalókról beszél, mégsem tiszta, vajon milyen területeken van még hatásköre a Baranya Megyei Önkormányzatnak? – teszi fel a kérdést a pécsi stop.hu.

A megyei önkormányzat 2012-es költségvetési koncepciójában is csak lehetséges feladatokat vázolnak fel, ugyanis egyelőre nem tudják pontosan meghatározni, mit kell csinálni, miután 2011. december 31-ével átadták intézményeiket – és adósságaikat is – az államnak.

Alapvetően két témakör olvasható a 2012-es költségvetési koncepcióban, amelyben 247 millió forint szerepel (2011-ben 11,5 milliárd volt a felhasználható összeg.). Elsőként a törvényben meghatározottak szerint területfejlesztési, vidékfejlesztési, területrendezési, valamint koordinációs feladatokat lát majd el a testület. Ezen felül a jelenlegi területek helyett a fejlesztéspolitika területi feladatairól gondoskodnak majd.

A koncepció szerint az önkormányzat hatásköre koordinációs, véleményezési, közreműködési és értékelő tevékenységre korlátozódik a jövőben, de tényleges cselekvést nem vázol fel.

Az önkormányzat új elnöke, Tiffán Zsolt a múlt heti beiktatását követően sajtótájékoztatón elmondta: azért volt szükség az alelnök főállásba helyezésére, mert ő maga túl elfoglalt parlamenti képviselőként, és a jelenlegi alelnök a területfejlesztés kiváló szakembere. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.