Börtön járna két gyorshajtásért?

Akár börtönbe is kerülhet a készülő szabálysértési törvény alapján az, aki fél éven belül kétszer tilosban parkol vagy gyorshajtáson érik - legalábbis így értelmezi a törvénytervezetet a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság.

Alkotmányellenes és sérti a nemzetközi jog egyes rendelkezéseit jelenlegi állapotában a szabálysértések újraszabályozásáról szóló törvény tervezete a Társaság a Szabadságjogok és a Magyar Helsinki Bizottság szerint.

A két szervezet együtt véleményezte a törvényjavaslatot, majd közös közleményükben rámutattak: amennyiben jelen formájában lépne hatályba a jogszabály, fél éven belül elkövetett két tilosban parkolásért már akár börtönbe is kerülhetne az elkövető, függetlenül attól, hogy magát a tilosban parkolást egyébként nem rendelné elzárással büntetni a törvény. Ugyanez vonatkozik a gyorshajtásra is.

Ellentétes a nemzetközi joggal a szabályozás azon része, amely  alapján börtönbe lehetne zárni egy 14 éves gyermeket is egy olyan meghallgatás alapján, amelyen sem ügyvéd, sem a szülő nem volt jelen.

Miközben a két szervezet üdvözli, hogy a közérdekű munka önálló büntetési formaként jelenik meg a törvénytervezetben, abszurdnak tartják ugyanakkor, hogy a szabálysértésért ötödével nagyobb közmunka-büntetés lenne kiszabható, mint a bűncselekményért.

Kifogásolja a két jogvédő szervezet továbbá azt is, hogy a törvényjavaslat kidolgozói - az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit figyelmen kívül hagyva - továbbra is lehetővé tennék, hogy a pénzbírság és a közérdekű munka büntetést automatikusan, bírói döntés és az érintett meghallgatása nélkül elzárássá változtassák. Az elkövető meghallgatás nélküli elzárása ugyanis szerintük sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.