Fékezett habzású forradalmár a Jobbik alelnöke?

Lánglelkű forradalmárból és a szélsőjobb szubkultúra hőséből mára a néppártosodni igyekvő Jobbik egyik alelnöke és reménysége lett a tévészékház ostromakor ismertté vált Toroczkai László – írja a Magyar Nemzet.
Vona Gábor pártelnök és Szabó Gábor későbbi pártigazgató 2008-ban megkérte Toroczkai Lászlót, hogy kissé lépjen hátrébb az országos politikától, mert az akkor már minden energiájával a 2010-es választásokra koncentráló Jobbiknak ő nem jönne jól – ezt maga az érintett nyilatkozta a Magyar Nemzetnek.

„A Jobbik XI. kerületi pártirodájából mentünk át megbeszélni ezt a dolgot egy Villányi úti borozóba. Elfogadtam az érveiket, de amikor felálltunk az asztaltól, a pincér hozzám lépett oda autogramot kérni" – mondja Toroczkai. Akkor visszaköltözött Szegedre, de 2010-ben indult Csongrád megyében a megyei képviselői posztért, és mandátumot is szerzett.

Ekkor gazdálkodni szeretett volna, és a családjával kiköltözni a Szeged melletti tanyavilágba, ami – ahogyan fogalmazott – gyermekkori álma volt. Végül vett egy tanyát Ásotthalmon, majd 2013-ban – abban az esztendőben választották a település polgármesterévé –, családostul kiköltözött. Oda akkor még csak földút vezetett, ma már a háztól nem messze fekszik az új kis határátkelő Szerbiába, és ennek köszönhetően aszfaltút is van.

„Vittem ki a családot autóval a tanyára, amikor egyszer csak a földúton szembejött velünk egy húsz-harminc fős, afrikaiakból álló csoport. Ahogy elmentünk mellettük, néhányan rávertek az autó tetejére. Mellettem a feleségem, hátul a gyerekek – akkor elgondolkodtam rajta, jó ötlet volt-e ez az egész kiköltözés" – mondta Toroczkai. Így találkozott először a menekültválsággal, s közvetve talán ennek azt is köszönheti, hogy mostanra – alelnöki tisztsége révén – visszakerült az országos politikába.

A faluban egyébként általában jó véleménnyel vannak a most 38 éves polgármesterről – tudatja a Magyar Nemzet –, ami nyilván nem meglepő azok után, hogy Toroczkai 71 százalékkal verte fideszes ellenfelét 2013 decemberében. Pedig az azóta elhunyt Petró Ferencnek a szokásosan erős kormányzati hátszél is kijárt: éppen a választások előtt sikerült a Belügyminisztériumban húszmillió forintos gyorssegélyt találni a csődben lévő település megsegítésére.

Toroczkainak pedig elfelejtették – vagy éppen a javára írták –, hogy 2006 őszén a tüntetőket a Kossuth térről a tévészékházhoz vezetette, s a demonstráció résztvevői be is hatoltak az épületbe. Meg a választók nyilván azzal sem foglalkoztak, hogy kényszerítés bűntettének kísérlete miatt vádat emeltek Toroczkaival, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjével szemben a 2012. március 15-én, a Szabadság téri Bank Center épületénél történtek miatt.

Ásotthalmi polgármesterként nyilván nem könnyű ismét rendszeresen a hírekben szerepelni, a 2013 óta a települést vezető Toroczkainak azonban ez is sikerült hol azzal, hogy még jóval a kormányzati tervek előtt szögesdrót kerítés építését szorgalmazta a déli határszakaszon a menekültek feltartóztatására, hol meg azzal, hogy az ásotthalmi mező- és polgárőrökkel próbálta elriasztani az embercsempészeket.

„Olyan állapotok voltak itt, mint a Mad Maxben: volt, hogy száz-százötven csempész is tanyázott a benzinkútnál, a rendőrök sem nagyon mertek mit kezdeni velük, a csempészek fényes nappal a főutcán számolták a hatalmas pénzkötegeket, teljesen törvényen kívülinek tűnt minden" – mondta a településvezető a Magyar Nemzetnek.

„Egyáltalán nem meglepetés, hogy Toroczkai László bekerült a Jobbik elnökségébe, és az sem, hogy ilyen támogatottsággal. A párt elnöke valószínűleg azt a fejlődési pályát díjazta ezzel, ahonnan Toroczkai László elindult, amit közben tett és ahová most elérkezett" – hangoztatta a Magyar Nemzet Magazinnak Ember Zoltán, az Iránytű Intézet elemzője. Szerinte „minden bizonnyal imponál a Jobbik tagságának és vezetésének, amit Toroczkai László polgármesterként és a migránskérdés megoldásában tesz", s ennek köszönhető a 75 százalékos támogatottsága.

„Toroczkai László – előnyére – nagyon megváltozott, azt is mondhatnám, lehiggadt" – mondta Mirkóczki Ádám. A jobbikos képviselő szerint a kormányképesség demonstrálására alkalmasak a párt sikeres településvezetői, így esett rájuk a pártelnök választása. „Toroczkai László ma teljesen más habitusú ember, mint amilyen tíz éve volt" – utalt párttársának a 2006. őszi eseményekben játszott szerepére Mirkóczki, aki szerint az ásotthalmi polgármester mindeközben nem veszítette el hitelességét.

Volner János, Vona Gábor és Toroczkai László. Nem könnyű ismét rendszeresen a hírekben szerepelni
Volner János, Vona Gábor és Toroczkai László. Nem könnyű ismét rendszeresen a hírekben szerepelni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Toroczkai Lászlóval kapcsolatban egy kérdés van még, amelyet nem lehet megkerülni a Magyar Nemzet szerint, mégpedig hogy ő ügynök vagy „titkosszolga" lenne. Az erről szóló pletykák alapja az lehet, hogy – például azzal a Budaházy Györggyel ellentétben, akire nemrég kért az ügyész húsz év börtönbüntetést terrorcselekmény előkészítése miatt – Toroczkai minden „húzósabb ügyét megúszta".

Ezzel kapcsolatban a lap a parlament nemzetbiztonsági bizottságának több mostani és korábbi tagjával is beszélt. Mirkóczki Ádám elmondta, hogy amióta tagja a szakbizottságnak, nem volt olyan ülés, amelyen Toroczkai neve bármilyen kontextusban előkerült volna, így kizártnak tartja a feltételezést is.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője szerint pedig „komplett hülyeség" a felvetés. Két másik – neve elhallgatását kérő – titkosszolgálati forrás is azt mondta a lapnak, nem tudnak róla, hogy Toroczkai személye ilyen összefüggésben előkerült volna bizottsági üléseken. Egy egykori testületi tag úgy emlékszik, ő a 2006. őszi zavargások, illetve a szélsőjobb lehetséges előretörése kapcsán „esetleg szóba kerülhetett", egy másik informátor ugyanakkor azt mondta, „határozottan nem került szóba a neve", „legfeljebb folyosói beszélgetésekben, amelyek mindig túlzók

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.