Fejlesztené a bölcsődéket a Fidesz

A kormányzat kiemelt célja a bölcsődék kapacitásának és infrastruktúrájának fejlesztése. A színvonalas gyermekellátás megteremtése és megőrzése érdekében több mint 1300 bölcsődei férőhely korszerűsödik - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a kormány számos, a családokat megerősítő, a gyermekvállalást segítő intézkedést hozott. Kiemelt cél - az Új Széchenyi Terv keretében - a napközbeni kisgyermekellátás fejlesztése. A bölcsődék fejlesztésére és kapacitásának bővítésére az Új Széchenyi Tervben áll rendelkezésre pályázati forrás. A Regionális Operatív Program (ROP) keretében "szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztései" elnevezéssel jelentek meg pályázati felhívások. 

Mint írták: 2010 és 2012 között 1500 új bölcsődei férőhelyet alakítottak ki és adtak át. Az idei év végéig további 2000 férőhely átadása várható.

Az elmúlt két évben két pályázatot is kiírtak. A másfél évvel ezelőtti pályázat eredményeként csaknem 8,5 milliárd forintot lehet bölcsődefejlesztésre fordítani. A beruházások 2013-ig folyamatosan valósulnak meg, várhatóan 33 intézményben mintegy 820 új férőhelyet hoznak létre, illetve közel ugyanannyit újítanak majd fel.

Tavaly év végén újabb pályázat jelent meg az Észak-magyarországi régióban "Gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése - bölcsődefejlesztés" címmel. Ebben egyrészt kapacitásbővítésre és hozzá kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésre, így a már meglévő épületek felújítására, korszerűsítésére, indokolt esetben pedig új épület építésére lehet pályázni

A pályázat másik része olyan fejlesztéseket támogat, amelyek nem járnak kapacitásbővítéssel. A rendelkezésre álló 2,1 milliárd forintból a meglévő intézmények infrastrukturális fejlesztésére, felújítására és korszerűsítésére lesz lehetőség.

A pályázatok eredményeként csaknem 100 új bölcsődei férőhely létesül, valamint 500-800 meglévő férőhely korszerűsödhet. Összességében több mint 10 milliárd forintot lehet új bölcsődei férőhelyek létrehozására és a meglévők korszerűsítésére fordítani.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint az észak-magyarországi régió 16 intézményében 292 új bölcsődei férőhelyet adtak át, 12 bölcsődét pedig felújítottak.

Az új bölcsődék tervezésénél, átalakításánál az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabály előírásait, valamint a 2011-ben felülvizsgált nevelési intézmények tervezési előírásairól szóló bölcsődei szabványt kötelezően kell alkalmazni. Ezek célja a szolgáltatások színvonalának javítása, illetve az élet, az egészség védelme és a biztonság megteremtése.

Az államtitkárság közleményében felhívja a bölcsődei, valamint az egyéb szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartók figyelmét arra, hogy fokozottan ügyeljenek az épületek állagmegóvására a balesetveszély elkerülése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.