Fej fej mellett küzd a választók kegyeiért a Jobbik és az MSZP

Az MSZP meg tudta tartani a két hónapja szerzett támogatóit, és továbbra is 12 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága elmozdult január óta mért mélypontjáról, és egy százalékpontot növekedve, 12 százalékon áll. Ezzel a két párt újra fej fej mellé került a második helyért folyó versenyben.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, május 12 és 17 között, 1050 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. A Fidesz szavazóinak száma lassú csökkenés után, az elmúlt három hónapban stagnál, majd erre a hónapra újra egy százalékpontot csökkent, és a párt támogatottsága 22 százalékon áll. 

A Fidesz szavazóinak száma lassú csökkenés után stagnált az elmúlt három hónapban, majd erre a hónapra újra egy százalékpontot csökkent, és így a párt támogatottsága 22 százalék. A párt továbbra is magasan vezeti a listát, azonban az ország ügyeivel kapcsolatos elégedetlenség növekedése érezteti hatását a párt támogatottságán.

Az MSZP továbbra is meg tudta tartani a két hónapja szerzett szavazóit, és támogatottsága 12 százalék maradt. A párt szavazói továbbra is a legaktívabbak, és ez némi, hibahatáron belüli előnyt biztosít a biztos szavazók között a Jobbikkal a második helyért folytatott, amúgy kiegyenlített küzdelemben.

A Jobbik támogatóinak száma elmozdult a mélypontról, ahol már negyedik hónapja tartózkodott, és egy százalékpontot növekedve, 12 százalékra nőtt. A párt ezzel fej fej mellé került az MSZP-vel, bár a Jobbik szavazói továbbra is a legkevésbé aktívak.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP a múlt hónaphoz hasonlóan újra 3 százalékon áll. A DK egy százalékpontot csökkent, és két hónap után újra 3 százalékon áll. Az Együtt támogatóinak az aránya ebben a hónapban csökkent, és most nem érte el az egy százalékot, csakúgy, ahogy PM és a MLP sem.

Az elmúlt hónapokban a Jobbikon kívüli ellenzék érdemi támogatottságnövekedést tudott elkönyvelni, és a baloldal pártjai összesen 250.000-300.000 szavazót szereztek. Az ellenzéki oldal töredezettsége okán ez szétosztódott a különböző pártok között, ám úgy tűnik, hogy ezeket a bizonytalanok táborából érkező szavazókat csak ideiglenesen sikerült megtartani.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.