Orbán egy lépéssel Vona előtt

Kövér László aktuálisan éppannyira „népszerű”, mint a jobboldali nyilvánosságban rendre a „bukott” eposzi jelzővel ellátott Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök – derül ki a Medián HVG-ben közzétett közvélemény-kutatásából.

A vizsgálat egyébként a sokadik a sorban, amely azt jelzi, hiába csökken hónapról hónapra a Fidesz népszerűsége, s válnak – immár az úgynevezett elmúlt nyolc év legrosszabb szocialista és liberális eredményeit produkálva – mind elutasítottabbá vezető politikusai, ma nincs a kormánypártnak olyan riválisa, amely képes lenne konkurálni vele, ha most vasárnap lennének a választások.

 

Pedig a „narancssárga” adatok egyre meghökkentőbbek. Hiszen a fideszesek közül még csak nem is a gyurcsányi szintet hozó házelnök a legelutasítottabb: Szijjártó Péter külügy-, Pintér Sándor belügyminiszternek, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek még rosszabb a megítélése. De nem csupán e sereghajtók eredménye romlik látványosan: Áder János (–6 százalék), Pokorni Zoltán (–8), Varga Mihály (–7) és Rogán Antal (–6) egyaránt sok támogatót veszített. Ezzel szemben a legalábbis visszafogott aktivitást mutató baloldali ellenzék körében ellentétes folyamat is látható: Tóbiás József MSZP-elnök (+5) vagy éppen Vadai Ágnes DK-képviselő (+4) is pozitív változásnak örülhet, míg Karácsony Gergely PM-es zuglói polgármester – igaz, relatíve alacsony ismertsége mellett – őrzi Áder mögötti, Orbán Viktor előtti második helyét a listán. A miniszterelnök mögött mindössze egy százalékkal Vona Gábor Jobbik elnöke következik.

Ám hiába a szólóban elért minisikerek, arról egyáltalán nincs szó, hogy bármelyik ellenzéki erő érdemben veszélyeztetné a Fidesz éllovas pozícióját. A kormánypárt támogatottsága tovább csökkent ugyan a teljes népesség körében (27-ről 24 százalékra), de a Jobbik (15) és az MSZP (11) egyaránt távol van tőle. (A DK 6, az LMP 4 százalékon áll.) Nem szólva arról, különösen feltűnő a fölény a biztos szavazók között: itt 40 százalékon áll a kormánypárt, a Jobbik 25-tel, az MSZP 17-tel követi. Igaz, a DK-nak azért van oka az örömre, mert e körben már tízszázalékos a támogatottsága.

Ez ugyanakkor sovány vigasz az ellenzéknek, amelynek nem éppen dicsérete a számsor. Főként azért nem, mert nem csupán a kormánypárt elutasítottsága növekszik, de egyre többen gondolják úgy: rossz irányba mennek az ország dolgai. A kormány munkájával elégedettek aránya kétéves mélyponton van, csupán a válaszadók 29 százaléka véli úgy, hogy Orbánék jó munkát végeznek.

Csakhogy a többi adat meg azt jelzi: a többség ennek ellenére nem gondolja ma úgy, hogy másik pártra bízná az ország irányítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.