Fej fej mellett a Jobbik és az MSZP

Májushoz képest csak a Fidesz–KDNP támogatottsága tudott emelkedni, az ellenzéki pártokat egyértelműen­ a stagnálás, vagy enyhe gyengülés jellemezte a nyári uborkaszezonban – ez derült ki Közvéleménykutatók.hu által a kormányközeli Magyar Idők számára készített összesítéséből.

A legvalószínűbb listás eredmények alapján a kormánypártok ma is a 2014-hez hasonló eredményt érnének el, 43-48 százalékos a népszerűségük. A magasabb támogatottságot a Republikon Intézet, az alacsonyabbat ZRI-Závech Research mérte. A Jobbik a listás eredmények alapján 18-25 százalékkal rendelkezett, az MSZP 20 százalékkal, viszont a Nézőpont Intézet mérése alapján csak 10 százalékon áll a párt.

A Demokratikus Koalíciónak a különböző cégek 5-6-9 százalékot mértek, az LMP pedig három cég adatai alapján bejutna az Ország­gyűlésbe, míg az Együtt és a PM népszerűsége jóval a kutatási küszöb alatti.

A Fidesz–KDNP májusban az adatokat publikáló közvélemény- kutatók átlagolt eredményei alapján a teljes népességen belül 26 százalékon állt. Június-júliusban viszont 28 százalékos a kormánypártok népszerűsége, augusztusra pedig a Fidesz–KDNP stabilizálta a táborát. Az adatokból az valószínűsíthető, hogy a bizonytalanok köréből sikerült szimpatizánsokat szerezniük. Ellenzéki oldalon megfigyelhető a verseny a Jobbik és az MSZP között a legnagyobb ellenzéki erő címért. Augusztusban csupán 1 százalékos volt a különbség a Jobbik javára a teljes népességen belül. A Demokratikus Koalíció 4 százalékon, az LMP 3 százalékon állt a nyár utolsó hónapjában, az Együtt támogatottsága 1 százalékos volt, a PM a mérhetetlen tartományba süllyedt, a Magyar Liberális Párt pedig a Nézőpont Intézetnél továbbá a Republikon Intézet mérése szerint is elérte az 1 százalékot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.