Fej fej mellett a Fidesz és a Jobbik menekültellenességben

Menekültellenes versenyfutást kezdett a parlament jövő heti ülésére készülve a Fidesz és a Jobbik. A kormánypárt csak Szerbia felé elhagyható tranzitzónákban várakoztatná a migránsokat kérelmük várható elutasításáig, míg a Jobbik az alaptörvényt is módosítaná. A honvédség bevetését mindkét jobboldali párt szükségesnek tartja.
Tranzitzónákat hozna létre a déli határon a Fidesz. A zónákat csak Szerbia felé hagyhatnák el a menekültek mindaddig, amíg ügyükben nem zárult le a gyorsított menekültügyi eljárás. A kérelmeket nyolc napon belül el kellene bírálni. Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese pénteken már ezek eredményét is megelőlegezve azt mondta: rendkívül csekély esélyt lát arra, hogy a Szerbia felől érkezők Magyarországon menekültstátust kapjanak. A tranzitzónák helyszínét a Belügyminisztérium jelölhetné ki. Gulyás annak a reményének is hangot adott, hogy ezzel a megoldással megszűnik a migránsok Magyarországon belüli utazása.

A Fidesz 13 törvényt – köztük sarkalatosakat – módosítana a parlamentnek pénteken beterjesztett javaslatcsomagjában. A kormány így bevezethetné a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, és Gulyás jelezte, hogy erre meg is van a szándék. A válsághelyzetben speciális szabályok lépnének életbe. Soron kívül kellene például elbírálni a határsértők ügyét. Bűncselekménynek minősülne a technikai határzár tiltott átlépése és megrongálása is. Az előterjesztés alapján a határátlépés során elkövetett bűncselekményeknél automatikus lenne a kiutasítás.

A honvédelmi törvényt azért módosítanák, hogy a honvédség közreműködhessen az államhatár védelmében. A Fidesz ugyanakkor ehhez nem tartja szükségesnek az alkotmány módosítását.

A Jobbik a Fidesz elé vágva már csütörtök este benyújtotta saját javaslatát az Országgyűlésnek. A radikális párt az alaptörvényt is módosítaná annak érdekében, hogy a kormány humanitárius katasztrófa megelőzése és elhárítása érdekében bevethesse a hadsereget. Ez azt jelentené, hogy a migrációs nyomás fokozódása esetén részben vagy egészen lezárhatnák az ország határát, és akár lőhetnének is a határsértőkre.

Igaz, Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt mondta: a határvédelmet ellátó egységeket elsősorban vízágyú és gumibot használatára jogosítanák fel, de „kialakulhat olyan szélsőséges helyzet, amikor a katonáknak, illetve a rendőröknek éles lőfegyvert is használniuk kell épségük védelmében", ilyennek nevezte például több ezer bevándorló „erőszakos határátlépési kísérletét". Ilyen esetben viszont – értelmezésünk szerint – a fideszes javaslat is lehetővé tenné a fegyverhasználatot.

A jobboldalról érkező javaslatokat baloldalon egyetlen párt sem támogatja, miközben az ügyben politikai játszma és licitelés zajlik a Fidesz és a Jobbik között. Az alaptörvény módosításához az összes parlamenti képviselő kétharmadának támogatása szükséges, ami a Fidesz és a Jobbik együttműködését feltételezi. A sarkalatos honvédelmi törvény átírásához viszont elegendő a jelenlévő képviselők kétharmada, így elvileg (ha néhány ellenzéki képviselő távol marad) elképzelhető, hogy a kormánypártok nem szorulnak a Jobbik segítségére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.