Mikola felelősöket keres OPNI-ügyben

Az elmegyógyász szakma sanyarú helyzetét panaszolták fel a szakma meghívott képviselői az egészségügyi bizottságnak szerdán az Országgyűlésben.

Mikola István, a testület elnöke az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásáért felelősök földerítését és felelősségre vonását kérte a kormánytól, a plénum előtt debütáló szakállamtitkár pedig egy új országos intézet létrehozását ígérte a teremben szép számmal megjelent szakmai érdekvédőknek. Lesz külön hivatala és költségvetése a népegészségügynek, valamint új országos intézete a pszichiátriának - ennyi a szaldója a szerdai szakbizottsági ülésnek, melyen a mentális betegek ellátásának helyzetéről hallgattak meg tájékoztatást a képviselők.

Mind a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának jelenlévő képviselője, Cserháti Péter szakállamtitkár, mind Szabó Máté ombudsman szerint hiba volt bezárni a népszerű nevét Lipótként emlegetett OPNI-t. Az állampolgári jogok szószólója úgy fogalmazott: az intézmény bezárásának nem lett volna szabad bekövetkeznie. A házat ugyanis úgy zárták be, hogy a következményekkel nem számolt a kormányzat, a károkkal csak akkor szembesültek, amikor két év múlva összegezték a tapasztalatokat.

Az azóta elvégzett bezárással kapcsolatos utóvizsgálat azt igazolja, nem sikerült megnyugtatóan rendezni a Lipót bezárásával utcára kerülő betegek sorsát. Pontos számokat nem tudott mondani, de több helyről, több visszajelzés is érkezett hivatalához, melyből egyértelmű, óriási nyomás nehezedik a szociális ellátórendszerre, a hajléktalan-gondozókra, a munkásszállásokra a gondozatlan pszichiátriai betegek miatt.

Az ombudsman szerint a társadalom másik nagy adóssága az Igazságügyi Elmemegfigyelő Intézetben élők sorsának rendezése. Hozzátette: maga a Büntetés Végrehajtási Intézet tisztje mondta ki a vizsgálata alatt, hogy az ország szégyenfoltja az intézet, mind az ott fogva tartottak körülményei, az intézet helye, működtetése miatt.

Megemlítette, hogy a hivatal többször is jelezte a kormányzat vezetőinek: valamit tenni kéne, mert több súlyos elmebeteg elhelyezésről kell hamarosan gondoskodnia az államnak. De nem történt semmi. Egy friss jogszabály május elseje után tiltja, hogy bárkit a tettéért járó maximális büntethetőség letöltése után ott tartsanak az IMEI-ben, miközben az átlagos pszichiátriai ellátórendszer nincs felkészülve az onnan érkező betegek fogadására, rehabilitációjára.

Szabó Máté szerint az új kormányzat nem is tehet mást, mint szembenéz a mulasztásokkal és következményekkel. Az ombudsaman szavait a pszichiátriai szakma jelenlévő képviselői megerősítették és hangsúlyozták: mennyire fajsúlyos és külön területként kell kezelnie az új kurzusnak a pszichiátriát.

Cserháti Péter szakállamtitkár jelezte: nem valószínű, hogy újra megnyitják a Lipótot, de egy új szakmai központ kialakítására ígéretet tett az ülésen. Hozzátette: e területtel kapcsolatban is hullanak ki a csontvázak a szekrényből. Hiszen kiderült úgy zárták be a sárgaházat, hogy nem gondoskodtak minden betegről. Az intézkedés után negyedével csökkent a pszichiátriai ágyak száma az országban, ezzel Európában a 23. helyre szorultunk a pszichiátria betegek ellátásában.

A szétvert szakmáról, illetve az utcán kóborló betegekről számtalan epizódot idéztek fel még a teremben lévők. Végül Mikola István a szakbizottság Fideszes elnöke arra kérte a szakállamtitkárt: derítse ki mi volt az oka az intézet bezárásának. Kié a felelősség azon betegek haláláért, akik az intézet bezárása után ellátás és orvosi kezelés nélkül magukra maradtak és feladták.

Új hivatal:KKHNI

A bizottság külön állásfoglalásban szedte össze, hogy mit várnak a kormánytól a népegészségügyben. A dokumentummal, melyet a testület egyhangúlag megszavazott, egyebek mellett azt kérik: tegyék általánossá az iskolaegészségügyi programokat, szervezzék át úgy a háziorvosi rendszert, hogy az alkalmas legyen a megelőzési feladatok végzésére, valamint biztosítsák számukra az ehhez szükséges finanszírozást. Haladéktalanul hívja le a kormány azokat az uniós pénzeket, melyekből a népegészségügyi programok finanszírozhatók. A dokumentumban az is benne van, hogy a népegészségügy kormányzati képviseletére új intézményre van szükség, amely önálló költségvetéssel gazdálkodik. Lapunknak Mikola István az új hivatallal kapcsolatban azt mondta: ezzel az új hivatallal és népegészségügy külön kasszájával kívánja emlékezetessé tenni az Országgyűlés egészségügyi bizottsága Magyarország soros európai elnökségét. Az intézmény ugyanis közép-kelet európai népegészségügyi intézet lenne.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.