Fegyveresek távolítottak el sztrájkolókat

Fegyveres biztonsági őrök “váltottak le” szolgálati helyükről két sztrájkoló vasutast a XV. Kerületi Rákos pályaudvaron. A helyzet egyre feszültebb, a VDSZSZ ennek ellenére bejelentette: folytatják a határozatlan idejű sztrájkot. Egyelőre káosz uralja a vasutat.

Fokozódik a helyzet a vasúton. A MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének képviselői a reggeli egyeztetésen se tudtak egyezségre jutni, sőt az álláspontok se közeledtek egy jottányit sem. Gaskó István, a február óta többször felfüggesztett, majd – ezúttal szombat éjféltől – újrakezdett sztrájkot szervező érdekképviselet vezetője a tárgyalás után közölte: addig folytatják nyomásgyakorló akciójukat, amíg nem sikerül megállapodást elérni. Továbbra is követelik, hogy minden vasutas részesedjen 250 ezer forint erejéig a MÁV Cargo privatizációjának bevételéből, s a vasúttársaságtól kiszervezett dolgozók bérét egészítsék ki 10 százalékos pótlékkal.

Az utasok ugyan egyelőre rezignáltan tudomásul veszik, hogy a MÁV menetrendjéhez immár harmadik napja nem igazíthatják programjaikat, a pályaudvarokon mégis egyre nagyobb a feszültség.

A munkabeszüntetést szervező VDSZSZ alelnökétől, Bárány Balázstól származó értesülésünk szerint a vasúttársaság bekeményített, megkezdte a sztrájkolók leváltását. A fővárosi Rákos pályaudvaron például kisebb incidens alakult ki, amikor fegyveres biztonsági őrök jelentek meg az irányító toronyban, s a szolgálati hely elhagyására szólították fel a szolgálatra beosztott, de sztrájkoló vasutast. A szakszervezet képviselői a helyszínre siettek, s kihívták a rendőrséget. A BRFK kerületi kapitányságának munkatársai jegyzőkönyvet vettek fel, de nem avatkoztak be az ügybe. Erre nincs is illetékességük.

Bárány a Népszabadságnak elmondta: a MÁV vasútbiztonsági osztályának vezetője megkeresésére közölte, hogy nem adott utasítást a biztonsági embereknek, hogy közbeavatkozzanak. Azt ígérte, vizsgálatot rendel el, s ha hibáztak az őrök, azonnali hatállyal elbocsátja őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.