Fegyház örökbefogadásért

Letöltendő fegyházbüntetést kapott a gyerekeit pénzért örökbe adó apa, de az örökbe fogadó is börtönbe megy - legalábbis az első fokú ítélet alapján. Ez az eddig legszigorúbb ítélet a hazai joggyakorlatban. A gyermeket egymillióért és egy kocsiért adták örökbe.

Letöltendő fegyházbüntetést kaptak gyermekeiket pénzért örökbeadó szülők, és az egyik örökbefogadó szülőnek is börtönbe kell vonulnia a pénteken kihirdetett első fokú ítélet alapján. Ez eddig a legszigorúbb ítélet a hazai joggyakorlatban.

Emberkereskedelem miatt letöltendő fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság első fokon V. Györgyöt és V. Évát, amiért egymillió forintért, illetve egy gépkocsiért örökbe adták két gyermeküket, Ádámot és  Tamást. A szülők korábban már álltak bíróság előtt; akkor egy másik gyermekük, Danika örökbeadása kapcsán.  Danikát azóta Rácz Károly, művésznevén Terry Black neveli.  Az ebben az ügyben érintett gyerekeket, Danika testvérei egy házaspárhoz kerültek, amelynek tagjait megvádolták az ügyben.

V. Évának összesen kilenc gyermeke van. Ő maga csak egyet nevel. A jelen büntetőügyben érintett Ádámot adta először a vád szerint pénzért örökbe, őt követte Danika örökbeadása – ezt az esetet korábban már jogerősen elbírálta a Fővárosi Ítélőtábla, mikor is a szülőket és a nagymamát felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte emberkereskedelem miatt -, majd  végül a 2002-ben született Tamás örökbeadása következett.

A pénteken kihirdetett döntés az első a hazai joggyakorlatban, hogy anyagi ellenszolgáltatásért történő örökbeadás miatt letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. V. György 2 év 2 hónap, V. Éva 2 év 8 hónap fegyházat kapott. V György édesanyja a bíróság szerint felbújtóként működött közre az első gyermek örökbe adásában, ezért 2 év, három évre felfüggesztett börtönt és 30 ezer forint pénzmellékbüntetést kapott.

A bíróság bűnösnek találta az örökbe fogadó szülőket is. A házaspár férfi tagja 1 év 6 hónap letöltendő börtönt kapott, feleségét pedig 1 évre ítélték, három év próbaidőre felfüggesztve. A bíróság egyúttal előzetes mentesítésben részesítette, azaz a próbaidő letelte után büntetlen előéletűnek számít majd. A férfi a bíróság indoklása szerint azért kapott letöltendő szabadságvesztést, mert a korábbi felfüggesztett büntetése alatt  követte el ezt a cselekményt.
Az indoklás szerint az ügy igazi vesztesei az örökbefogadó szülők, akik nem szerettek volna mást, csak gyereket. De nem törvényesen jártak el. Az ügyész valamennyi vádlott ítéletét tudomásul vette, V. György, V. Éva és a házaspár férfi tagja fellebbezett. V. György édesanyja és az örökbefogadó nő tudomásul vette az ítéletet, így az esetükben jogerős.

Terry Black, Rácz Károly és Danika
Terry Black, Rácz Károly és Danika
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.