Fegyelmi indítását javasolja az ÁSZ az újbudai jegyzővel szemben

Fegyelmi eljárás megindítását javasolja a XI. kerületi jegyzővel szemben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az önkormányzatnál feltárt hiányosságok miatt. Sepsey Tamás, a szervezet önkormányzati és területi ellenőrzési igazgatóságának főigazgató-helyettese az újbudai hivatal épületében tartott keddi sajtótájékoztatón a 2007 és 2010 első negyedéve közötti időszakra vonatkozó vizsgálat fontosabb megállapításait ismertette.

Közölte, hogy a hivatalban a működési és felhalmozási célú - az államháztartáson kívülre történő - kifizetéseknél a szakmai teljesítésigazolás és az utalványellenjegyzés működése gyenge volt. Hozzátette, hogy az ÁSZ ezt már öt éve is kifogásolta, ám mivel azóta nem történt változás, most a jegyző munkajogi felelősségre vonását javasolják. Javaslatuk szerint a polgármesternek a képviselő-testületnél kellene kezdeményeznie a jegyző (Filipsz Andrea) felelősségre vonását.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester kérdésre válaszolva közölte: a testület hatásköre lesz annak eldöntése, elindítják-e az eljárást 30 napon belül. Sepsey Tamás szintén kérdésre elmondta, hogy az önkormányzati vizsgálat során nem foglalkoztak - az újságíró által említett - "nagy ügyekkel", mert azok "nem a vizsgálat céljával voltak összefüggésben". Utalt arra, hogy egyebek mellett a pénzügyi, költségvetési egyensúlyt vizsgálták.

A vizsgálat megállapításainak írásos összegzése szerint a XI. kerületi önkormányzat 2007 és 2010 első negyedéve között nem készült fel eredményesen - a belső szabályozottság és a szervezettség terén - az európai uniós források igénybevételére, a támogatások felhasználására.

A vizsgálat több pozitív megállapítást is tartalmaz. Így például az anyagban az áll, hogy a "hivatalban a 2009. évben a költségvetés-tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatban a működésbeli hibák megelőzésére, feltárására, kijavítására kialakított belső kontrollok működésének megfelelősége összességében kiváló volt".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.