Fecskendőhiánytól tartanak a szocialisták

A fővárosiak nem is tudják, mekkora veszélybe sodorta őket a budapesti tűzoltóságok átalakítása - állítják a szocialisták. Az MSZP vizsgálóbizottság felállítását javasolja az ügy kivizsgálására - mielőtt még emberéletet követelne a technikai és a létszámleépítés.

Az MSZP szerint jelentősen csökkenhet a budapestiek biztonságérzete a fővárosi tűzoltóságok állami irányítás alá kerülésével, hiszen azáltal kevesebb lesz a fecskendővel ellátott készenléti tűzoltóautó és a tartalékjármű is.

Harangozó Tamás, a szocialista párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója "életveszélyesen", kizárólag a "pénzkivonás" elvét szem előtt tartva alakítja át a megszűnő önkormányzati tűzoltóságokat és a katasztrófavédelmet.

Mint mondta, a legnagyobb forráskivonás a fővárosban történik, ahol tizenhétről nyolcra csökken a tartalékjárművek száma, emellett Csepelen, valamint a II. és a XXII. kerületben, továbbá a belvárosban egyetlen fecskendős tűzoltóautó marad készenlétben.

Az ellenzéki politikus azt kérdezte, ki vállalja majd a felelősséget, ha az oltás azért nem kezdődhet el időben, mert ezek a járművek valamilyen okból nem állnak rendelkezésre, és mellettük nincs egy másik készenlétben. Kiemelte: akár az is emberéletet követelhet, hogy a XVII. kerületből kivonják az egyetlen magasból is menteni képes, kosaras tűzoltóautót, egy paneltűznél így ugyanis csak Kőbányáról érkezhet segítség, ami akár késői is lehet.

Harangozó Tamás felrótta, hogy a tűzoltóságtól és a katasztrófavédelemtől 1.600 alkalmazottat küldenek el, amivel csökkenhet például a fővárosi ügyeleti központ létszáma is.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője a kormány "ostoba és kártékony" politikáját tette felelőssé a fővárosi tűzoltóság leépítéséért, amivel szerinte Budapest utolsó olyan szakterülete szenved kárt, amelyben a város lakosai eddig maradéktalanul megbízhattak. Hangsúlyozta: a szocialisták ezért egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Fővárosi Közgyűlés következő, szerdai ülésén, annak tisztázására, mekkora veszteséget okoz Budapestnek a tűzoltóságok átalakítása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.