Februárra durvulhat az influenza-járvány

Az iskolai szünet, a szabadságolások és az ünnepek miatt sokan maradnak otthon, így januárra jelentősen lassulhat Magyarországon is a vírus terjedése. December eleje óta külföldre is szállítja az újinfluenza-elleni vakcináját az Omninvest Kft.

Több európai országban is szelídült az újinfluenza-járvány, mert egyre kevesebben fordulnak orvoshoz a betegségre utaló tünetekkel. Így elképzelhető, hogy az iskolai szünet, a szabadságolások és az ünnepek miatt sokan maradnak otthon, így januárra jelentősen lassulhat Magyarországon is a vírus terjedése. Ezt a lélegzetvételnyi időt jó lenne, ha oltásra használná fel a lakosságnak az a fele, aki még nem élt a lehetőséggel - mondta pénteken egy sajtóbeszélgetésen Falus Ferenc országos tisztifőorvos, aki szerint február végén érkezhet meg az influenza-járvány második hulláma.

A szakember hozzátette: a WHO ajánlása alapján a déli féltekén, ahol már lezajlott az újinfluenza-járvány első nagy hulláma, a következő szezonra szóló védőoltásban már az új vírus az egyik alkotórész, és várhatóan a 2010/11 szezonban a régi és új variánsokat nálunk is egy vakcinában kerül a piacra.

A mai New York Times híre szerint az Egyesült Államokban az új influenza járvány megszűnőben van. Erről adtak tegnap tájékoztatást egészségügyi illetékesek, akik ugyanakkor arra is figyelmeztettek: valószínű, hogy csak az első fázis zárul le, s a későbbiekben újabb kezdődik. Éppen ezért azt javasolják, hogy aki eddig még nem oltatta be magát, az feltétlenül tegye meg. Ehhez az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 100 millió adag vakcina áll rendelkezésre.

60-80 ország érdeklődik a magyar oltás iránt

December eleje óta külföldre is szállítja a FluvalP, az újinfluenza-elleni vakcináját az Omninvest kft. Lapunknak Németh Zsolt a cég szóvivője elmondta: miután legyártották a magyar kormány által megrendelt hatmillió adagot, nincs akadálya a határon túli értékesítésnek. Mivel a terméknek nincs uniós forgalmazási engedélye, csak Európán kívüli országokba szállíthatnak. Az üzletről konkrét részleteket nem kívánt megosztani a Népszabadság olvasóival a szóvivő, csak annyit árult el, hogy 60-80 ország érdeklődik, és fél tucatnak már szállítanak.

A vakcináért a hazai körülbelül ezer forintos ár többszörösét kapják. Szerinte a közvélemény pontos bevételeikről negyedév múlva juthat információhoz, amikor nyilvánosságra hozzák, hogy mennyit utaltak át a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) számlájára. Az Omninvest 2006-ban 2 milliárd forintot nyert az NKTH pályázatán a madárinfluenza-elleni oltás fejlesztésre. Az akkori megállapodás szerint, ha az új technológia fölhasználásából bevétele származik a cégnek, akkor annak tíz százaléka a NKTH-t, míg további négy százaléka az ÁNTSZ-t illeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.