FCÖ: a demokrácia elleni támadás volt a romagyilkosság-sorozat

Demokratikus társadalmunk elleni támadások voltak a romagyilkosságok, a leadott lövések nemcsak Csorba Róbertet és kisfiát, hanem Magyarország testét is megsebezték - hangsúlyozta a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés elnöke a tatárszentgyörgyi romagyilkosság évfordulója alkalmából vasárnap kiadott közleményében.

A rasszizmus ártatlan áldozatainak példája arra int, hogy időben megálljt kell parancsolni az uszításnak, a szabadcsapatok szervezését támogató kezdeményezéseknek, ideológiáknak, a gyűlölködésnek. A faji alapú megkülönböztetés, a társadalmi csoportok megbélyegzése egyszer már a világtörténelem gyászos, sötét szégyenfoltjához vezetett - írta Makai István.

"Emlékezzünk: a holokauszt sem a gázkamrákkal, hanem szavakkal, törvényalkotással, alattomos és gyáva gyilkosok orvtámadásaival kezdődött" - fogalmazott az elnök, aki úgy vélekedett: a támadássorozat védtelen áldozatainak vére, az ötéves Csorba Robika halála arra kötelez, hogy társadalmi békét, valós társadalmi integrációt teremtsünk, és ne csak szavakban, hanem tettekben is egy élhetőbb országot, közös hazát építsünk.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés elnökeként Makai István arra kéri a Budapesten élő roma és nem roma lakosságot, hogy minél többen vegyenek részt a Tatárszentgyörgyön öt évvel ezelőtt meggyilkolt Csorba Róbert és öt éves kisfia emlékére vasárnap délután tartott gyertyagyújtáson, a VIII. kerületi Mátyás téren. Meg kívánnak emlékezni a Nagycsécsen, a Tiszalökön és Kislétán cigány származásuk miatt meggyilkolt áldozatokról is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.