Fazekas: Egyetlen földszerződést sem fogunk felbontani

"Ahol pályázat van, ott bizony néha akadnak viták is, de nekem az a meggyőződésem, hogy a pályázatok körül rend van, és rend lesz a jövőben is" – jelentette ki Fazekas Sándor a sokat vitatott állami földhasznosítási programot értékelve. A vidékfejlesztési miniszter elmondta, eddig 574 pályázó 16 ezer hektár földterülethez jutott. Hozzátette, a bírálatok ellenére nem fognak felbontani egyetlen kontraktust sem. Sőt, folytatják a pályázatok elbírálását.

Az állami földhasznosítási program keretében eddig 574 pályázó 16 ezer hektár földterülethez jutott - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Fülöpházán. Hozzátette, a Nemzeti Földalap és a Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 65 ezer hektár föld hasznosítását hirdeti meg pályázati úton.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy Magyarország ötmillió hektár földterülettel rendelkezik, amelyből 500 ezer hektár az állami szántóföld. Egyetlen kormány sem hirdetett még meg ilyen mennyiségű területet hasznosításra ilyen rövid idő alatt – mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy a pályáztatás célja a családi gazdaságok földhöz juttatása. A pályázat keretében a helyben vagy 20 kilométeres távolságon belül élő családi gazdaságok, kis- és közepes vállalkozások juthatnak földhöz – fogalmazott a miniszter.

A 65 ezer hektárból a még meg nem hirdetett, illetve a pályázaton folyamatban lévő területeket hasznosítási szerződéssel, illetve megbízással adják művelésbe azért, hogy a művelés folyamatos legyen – mondta Fazekas Sándor, hozzátéve, hogy a pályázatok eredményes lezárása után a használat helyére a haszonbérleti szerződés fog belépni. A vidékfejlesztési tárca vezetője szerint, minél több családi gazdálkodó tudja a birtokát növelni, tud eredményesen állattartással foglalkozni, annál erősebb lesz a vidék gazdatársadalma, és az állattartás aránya is növekedni fog. Fazekas Sándor három pályázónak adott át haszonbérleti szerződést: egy kisszállási férfi 4,1 hektár, egy kiskunmajsai lakos 7,2 hektár, míg egy kiskunmajsai családi gazdálkodó 9,4 hektár föl haszonbérletéhez jutott pályázat keretében.

Fazekas Sándor újságírói kérdésre válaszolva elmondta: valamennyi pályázat törvényes keretek között került elbírálásra.

Meggyőződésem, hogy pályázatok eredményesek, nem fogjuk leállítani a pályázatok elbírálását, és nem fogunk felbontani egyetlen szerződést sem – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a vita körülbelül 10-20 pályázat körül zajlik, de azt törvényszerűnek nevezte, hogy "ahol pályázat van, ott bizony néha vannak viták is". Nekem meggyőződésem, hogy a pályázatok körül rend van, és rend lesz a jövőben is – fűzte hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.