Fazekas a lépfene-botrányról: „izzadtságszagú erőlködés”

A tiszafüredi lépfene-botrány nem politikai, hanem büntetőügy, őt pedig nem kötik az átlagosnál szorosabb szálak az érintett gazdálkodóhoz - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Súlyos gondatlanság okozta a nyolc személy lépfene-fertőzést Tiszafüreden, ám az ügynek nincsenek politikai szálai - közölte Fazekas. A miniszter szerint a kormányhivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a rendőrség is hatékonyan járt el.

Ami az érintett illegálisan húst árusító vállalkozóval való viszonyát illeti, a tárcavezető kijelentette: a térség országgyűlési képviselőjeként természetesen ismeri a helyi vállalkozókat, és jó kapcsolatra törekszik velük, tehát, vonta le a következtetést, ennek nincs jelentősége. A folyamatban levő vizsgálat eredményét némileg megelőlegezve azt mondta: az elkövetőkön kívül mások érintettsége aligha lesz megállapítható. Úgy érzi, „izzadtságszagú erőlködés”, ahogyan az ügyet az ő nyakába akarják varrni.

Elmondása szerint az ügyben késlekedés nem történt, a hatóságok tették a dolgukat, a minisztérium pedig csak akkor tudott nyilatkozni, amikor a vizsgálatot végzőktől megkapta a szükséges tájékoztatást.

Fazekas kérdésre válaszolva elmondta: az, hogy a vidékfejlesztést elvették a tárcájától - a pénzek elosztása a Miniszterelnökséghez került-, nem rendítette meg, a hatásköröknél fontosabbnak látja a célt, a vidék megerősítését. Ráadásul a területalapú támogatások forrásai náluk maradtak, és számos új feladatot is megkaptak, mint például az állami erdőgazdaságok felügyeletét. Ezen túlmenően több állami cég, valamint az oktató- és kutatóhálózat felügyelete is immár az agrártárca illetékességi körébe került.

A sokat vitatott földpályázatokról a miniszter úgy nyilatkozott, azt a „nagybirtok emberei meg a magát biogazdálkodónak nevező tőkés társaság bírálta”. A programot nem állítják le, a közeljövőben újabb negyvenezer hektárnyi területet fognak meghirdetni.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.