Fásítási dömping Angyalföldön

Több mint 600 új fát telepítenek idén a XIII. kerületben, ahol az AngyalZöld stratégia új alapokra helyezi az ültetési helyszínek meghatározását, mindezt egy térinformatikai rendszeren alapuló fakataszter alapján.

Tavaly elkészült a XIII. kerület teljes fasori állományára kiterjedő fakataszter, amely térinformatikai rendszerben nyújt segítséget a fagazdálkodás szakmai megalapozottságú tervezéséhez. Segítségével több utcában megkezdődött a faállomány tervszerű rekonstrukciója, a már meglévő egyedek ápolásán túl a visszapótlások is folyamatosan megtörténnek. A tavalyi pótlási terv 300 ültetést irányzott elő, ehhez képest 777 fa telepítése valósult meg 37,5 millió forintból. Ennek fedezetét például átcsoportosított forrásokból, valamint garanciális pótlásokból biztosították.

A kerület közterületeiről eltűntek a száraz fák. A telepítések elsősorban a zöldfolyosók, zöldsétányok, valamint a helyi jelentőségű fejlesztések (Kassák Lajos utca, Pozsonyi út, Gyöngyösi utca, Szekszárdi utca, Szent. László utca, Keszkenő utca, Babér utca, Forgách utca, Tüzér utca, Jász utca) területén tervezett, összefüggő szakaszokon valósultak meg, igazodva a jogos lakossági igényekhez is.

A fakataszter alapján jelenleg 2369 üres fahely található a városrész fasoraiban, ezek beültetése egy több éves programban történik meg. A pótlási kötelezettségek összege 70 ezer forint darabonként, melyet az önkormányzat által kiadott kötelezések alapján fizetnek be. Eddig ez a forrás biztosította a faültetések költségeit. A várható befizetéseken túl további negyvenmillió forintot különített el a kerületi költségvetés, mely 600 fa telepítésére ad lehetőséget.

A városrész kiemelten kezeli a Kassák Lajos utcai revitalizációval és az idei útfelújításokkal összefüggő fasor-rekonstrukciókat a Karikás Frigyes utcában és az Agyag utcában.

A hatályos, kerületi zöldterületek, zöldfelületek és a fák védelméről szóló önkormányzati rendelet megfelelő keretet és eszközrendszert biztosít a kerület környezeti értékeinek fejlesztéséhez. Az AngyalZöld stratégia zöldfolyosó, zöldsétány és fasorfejlesztési programja pedig új alapokra helyezi az ültetési helyszínek meghatározását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.