Farkasházy kertjében idén csak Gyurcsány bringázhat

Tíz évig szünetelt, majd tavaly újra megtartották, és szombaton ismét lesz Szárszói Találkozó. Farkasházy Tivadar humorista balatonszárszói házának udvarára immár 13. alkalommal invitálta meg a baloldali és liberális értelmiség meghatározó figuráit.
Egyszer volt Farkasházy kertjében BMX
Egyszer volt Farkasházy kertjében BMX
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az első összejövetelt 1993-ban, az 1943-as Szárszói Konferencia fél évszázados évfordulóján rendezték meg, a házigazda szerint azzal a céllal, hogy egy asztalhoz ültessék a politikai, gazdasági, kulturális elit és a civil szféra legfontosabb szereplőit, akik a hétköznapok során gyakorlatilag nem találkoztak egymással. Idővel a résztvevők köre jórészt a baloldali-liberális értelmiségi körre szűkült.

A tavalyi, tíz év szünet után megtartott találkozón – bár eredetileg nyilván ennél szélesebb témakört kívántak megvitatni – jórészt a „Bajnaival vagy Mesterházyval?” kérdés hangzott el legtöbbször: a jelenlévők elsősorban arról fejtették ki a véleményüket, hogy ki vezesse az ellenzéki összefogást, és melyik párt adja a közös miniszterelnök-jelöltet.

A közóhajnak engedve tavaly nyáron Bajnai Gordon és Mesterházy Attila együtt léptek színpadra. A főszereplők beszédét követően Farkasházy Tivadar jelképesen egy „BMX-et” ajándékozott a versenyzőknek. A szimbólum két bicikliből és egy betűből állt (a B jelű kerékpár Bajnainak, az M jelű Mesterházynak jutott), míg az X a majdani közös listára leadandó  voksokat szimbolizálta. A találkozón részt vett Gyurcsány Ferenc is, de a DK-elnöknek akkor csupán mellékszerep jutott, beszédet sem mondott.

Miközben a tavalyi rendezvény jórészt a kormányváltásra készülő ellenzékről szólt, addig Farkasházy meghívója szerint az idei – anyagi okok miatt ezúttal csupán egynapos – találkozó középpontjában a kétharmados sikerét megismétlő kormányzat áll. A házigazda azt reméli, hogy az ellenzéki pártokból érkező vendégek nem arról vitáznak majd: melyikük hibázott nagyobbat az elmúlt időszakban.

Ehelyett Farkasházy arra kérte a kiválasztott előadókat, hogy „Felcsútról, Kishantosról, a Garancsikról és a Mészárosokról, a szoborról, a takarékszövetkezetekről, a KLIK-ről, az önkormányzatok kiüresítéséről és a koncepciós perekről” értekezzenek. A házigazda a döntését azzal indokolta, hogy „ha kizárólag magunkról beszélünk, a sebeinket nyalogatjuk, (Orbán – a szerk.) sajtója ezerrel megy ismét nekünk, méghozzá röhögve. Legyenek inkább egy kicsit dühösek, hogy idén főleg róluk szól a dal” - fogalmazott a meghívóban Farkasházy.

Információink szerint a tavalyi nagyágyúk közül sem Mesterházy, sem Bajnai nem lesz ott az összejövetelen. Előbbi már nem pártelnök, utóbbi „igazoltan lehet távol”: szombaton tartja tisztújítását az Együtt. Az MSZP három meghatározó alakja viszont biztosan részt vesz a találkozón – Hiller István és Kunhalmi Ágnes mellett Botka László előadást is tart az önkormányzatok helyzetéről.

A Demokratikus Koalíció erős csapattal érkezik, Gyurcsány Ferenc mellett Vadai Ágnes, Kerék-Bárczy Szabolcs és Gréczy Zsolt is jelezte részvételi szándékát. A Párbeszéd Magyarországért alakulat nem képviselheti magát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.